Фазові рівноваги у квазіпотрійній системі Tl₄SnSe₄—TlBiSe₂—Tl₉BiSe₆ - Барчій, І.Є.; Козьма, А.А. (Украинский химический журнал, 2011)
Класичними методами фізико-хімічного аналізу вивчено фазові рівноваги в квазіпотрійній системі Tl₄SnSe₄—TlBiSe₂—Tl₉BiSe₆. Встановлено, що в системі формуються граничні тверді розчини: ε на основі сполуки Tl₄SnSe₄, σ — сполуки TlBiSe₂, α — Tl₉BiSe₆. Квазіпотрійна система характеризується нонваріантною евтектичною взаємодією Lα+σ+ε. З використанням методів математичного моделювання побудовано проекцію поверхні ліквідусу на концентраційний трикутник та просторову діаграму стану. Методами дифференциального термического (ДТА), рентгеновского фазового (РФА) анализов, используя математическое моделирование на ЭВМ, исследованы фазовые равновесия в квазитройной системе Tl₄SnSe₄—TlBiSe₂—Tl₉BiSe₆. Построена проекция поверхности ликвидуса на концентрационный треугольник и пространственная диаграмма состояния. Показано, что система характеризуется протеканием нонвариантного эвтектического взаимодействия. Установлены границы растворимости исходных соединений и координаты нонвариантных процессов. The physico-chemical interaction in the Tl₄SnSe₄—TlBiSe₂—Tl₉BiSe₆ system has been established by DTA, X-ray powder diffraction methods in combination with mathematical modeling. Projections of the liquidus surface, 3D space diagram of the quasiternary system were constructed. New complex compounds didn’t form. The ternary system is of the invariant eutectic type. The threedimensional one-, two- and three-phase regions present in the Tl₄SnSe₄—TlBiSe₂—Tl₉BiSe₆ system are described.