The second stage of Sarmatian settlement in Wallachia - Oţa, L. (Археологія і давня історія України, 2020)
The aim of this paper is to discuss the main characteristics
of the graves that can be attributed to the second
stage of Sarmatian settlement in Wallachia, starting
in the last decades of the 2nd century AD. Метою даної роботи є дослідження поховань, які
можна віднести до другого етапу сарматської культури
у Валахії. Перший період появи сарматів у Валахії
може бути датований останнім десятиліттям
І ст. н. е. та першими десятиліттями II ст. н. е. Другий
етап перебування сарматів у Валахії, пов’язаний
з Маркоманськими війнами, починається наприкінці
ІІ ст. н. е. і триває протягом наступного століття.
Сармати увійшли у Валахію не як вороги Римської
імперії, а як союзники, яких завжди контролювали
римські війська. Добірку з 153 поховань можна
пов’язати з другим етапом сарматського перебування
у Валахії, територіальне поширення якого, хоча
і розширене порівняно з першим етапом, не охоплює
однаково всю територію Валахії. Детально досліджуються
особливості сарматських поховань: розміщення
могил (типи поховань, орієнтація, положення померлого,
вік та стать осіб), основні категорії поховального
начинння (кераміка, прикраси, аксесуари одягу,
предмети туалету, господарські інструменти, зброя).
На основі цього аналізу підкреслюються основні
риси поховального ритуалу. Чітко спостерігається
тенденція до уніфікації орієнтації та позиції померлих.
Що стосується поховального інвентарю, наявна
не лише різноманітність категорій предметів, але й
більша їх кількість у похованнях. Дакійська кераміка
вміщується до могил навіть частіше, ніж ліпна
сарматська кераміка, але римський імпорт стабільно
рідкісний, що не надто відрізняється від попереднього
етапу. Можна помітити чітку зміну відображення
статусу в період між кінцем II ст. н. е. і серединою наступного
століття: кургани втрачають своє значення
як маркери статусу, коштовний поховальний інвентар
зникає, можливий вищий статус підкреслюється
значущістю декількох предметів. На загальному тлі
диверсифікації та збільшення кількості предметів,
обраних для поховальних дарунків, виділяється серія
жіночих поховань. Втрата римського контролю над
Валахією призвела до раптового зменшення, майже
до зникнення тут сарматських знахідок.