Фибула из погребения 4 могильника Холмское в Cеверо-Западном Причерноморье - Кропотов, В.В. (Археологія і давня історія України, 2020)
Работа посвящена всестороннему анализу металлической застежки-фибулы из погребения 4
могильника Холмское в Северо-Западном Причерноморье. Пересмотрено традиционное типологическое определение и датировка этого изделия. Содержавший его комплекс предложено относить ко
второй половине II в. до н. э. и связывать с Тираспольской группой памятников. The metal fibula found in the grave 4 in the Holmske
burial ground is comprehensively analyzed in
the paper. This entombment is characterized in the
majority of generalizing works as one of the Earliest
Sarmatian sites of North-West Pontic Region. At the
same time its absolute dating is remained debatable
up to now. Researchers dates this assemblage to the
beginning / first half of the 1st century BC, or to the end
of this century, or even more later time, interpreting
this fibula the derivate of the smooth clamped fibula of
Middle La-Ten scheme of the 1st century BC. Watching
the original stored in Odessa Archaeological Museum
of the National Academy of Science of Ukraine has allowed
us certainly identify this object. Such distinctive
features as the low direct hull, the rectangular section
of the backrest, the free end of leg not fixed on the hull,
the receiver in the form of a uvula-ledge etc., pull together
this sample with the oldest fibulae of the Early
La Ten scheme that existed in the second half of the
2nd century BC. Apparently, the fibula from burial No.
4 in the Holmske burial ground must be dated to this
time interval. Other grave goods from this assemblage
does not contradict such attribution.
Is of interest that the nearest synchronous undoubtedly
Sarmatian graves are known only on the inverse
part of North Pontic Region — in Sea of Azov region and
on the Lower Don area and have absolutely other cultural
looking. On the contrary, burial 4 in the cemetery
of Holmske has straight analogies among the graves
of so-called Tiraspil barrows which are geographically
close to it and for which the similar graves goods and
funeral constructions are characteristic. Thus though
burial 4 is not made in a catacomb, peculiar for Tiraspil
sites, it nevertheless should be included into this
cultural group. У статті всебічно проаналізовано металеву застібку-
фібулу з поховання 4 могильника Холмське. Це
поховання фігурує в більшості узагальнюючих робіт
як одна з найбільш ранніх сарматських пам’яток
Північно-Західного Причорномор’я. Разом з тим його
абсолютне датування досі залишається дискусійним.
Дослідники відносять комплекс чи до початку / першій
половині I ст. до н. е., чи до кінця цього століття,
чи до ще більш пізнього часу, інтерпретуючи фібулу,
що походить з нього, як гладку скріплену застібку
середньолатенської схеми I ст. до н. е. Огляд оригіналу,
що зберігається в Одеському археологічному
музеї НАН України, дозволив інакше атрибутувати
цей предмет. Такі визначальні риси як низький прямий
корпус, прямокутний перетин спинки, не закріплений
на корпусі вільний кінець ніжки, приймач у
вигляді язичка-виступу тощо зближують зразок з
найбільш пізніми фібулами ранньолатенської схеми,
які існували у другій половині II ст. до н. е. Мабуть,
до цього часового проміжку слід віднести й фібулу з
поховання 4 могильника Холмське. Решта начиння
із комплексу такому визначенню не суперечить.
Цікаво відзначити, що найближчі синхронні,
безсумнівно сарматські поховальні пам’ятки відомі
лише у протилежній частині північно-понтійського
регіону — у Приазов’ї і на Нижньому Доні, і мають
зовсім інший культурний вигляд. Навпаки, поховання
4 могильники Холмське знаходить прямі аналогії
серед матеріалу територіально близьких йому
поховань так званої Тираспільської групи, для яких
є характерний подібний набір інвентарю та подібні
обриси поховальних споруд. І хоча поховання 4 здійснене
не в катакомбі, властивій для Тираспільських
пам’яток, його слід співвідносити саме з цієї культурної групою.