Вещи из гардероба хунну (по находкам в Ноин-улинских курганах) - Полосьмак, Н.В. (Археологія і давня історія України, 2020)
В статье анализируются предметы одежды, обнаруженные
в курганах хуннуской знати в могильнике Ноин-Ула. Делается вывод об эклектичности костюма знатных хунну. Clothing has always served as a major ethnic marker
by uniting people of the same community. Written and
archaeological sources tell us a lot about the Xiongnu
culture, but the appearance of these formidable rulers
of the steppe remains a mystery, and we are still on our
way to deciphering it.
Archaeological finds for reconstructing the Xiongnu
costume come from the Noin-Ula burial mounds (Mongolia),
the only site attributed to this people where
objects from organic materials have survived. Many
items of clothing were discovered as early as in the
1920s by Pyotr Kozlov’s expedition. New data were obtained
from three large Noin-Ula mounds as a result
of studies organized and directed by the author of this
article at the beginning of this century. Одяг завжди був важливим етнічним маркером,
об’єднуючи людей одного суспільства. Письмові та
археологічні джерела багато розповідають нам про
культуру хунну, але зовнішність цих грізних правителів
степу залишається загадкою, і ми все ще на
шляху до її розшифровки.
Археологічні знахідки для реконструкції костюму
хунну походять з курганів Ноін-ула (Монголія) —
єдиної пам’ятки, пов’язаної с цим народом, де збереглися
предмети з органічних матеріалів. Багато
предметів одягу було виявлено ще у 1920-х рр. експедицією
Петра Козлова. Нові дані було отримано
з трьох великих курганів Ноін-ули в результаті досліджень,
організованих і проведених автором цієї
статті на початку цього століття.