Хіміко-аналітичні властивості похідних хромотропової кислоти, іммобілізованих на аніоніті АВ-17x8 та використання їх в аналізі харчових об’єктів - Костенко, Є.Є. (Украинский химический журнал, 2011)
Досліджено адсорбційні властивості аніоніту АВ-17x8, що модифікований похідними хромотропової кислоти і ЕХЧ, по відношенню до іонів Cu(II), Pb(II), Zn(II), Hg(II), Fe(III), Sn(IV), Zr(IV) і Ti(IV). Встановлено, що адсорбція іонів металів відбувається за рахунок утворення комплексних сполук складу 1:1 з іммобілізованими лігандами, що дає можливість порівняти їх з такими ж комплексами у розчині. Стійкість комплексів, утворених у твердій фазі, нижча, ніж у розчині, що пояснюється більшими енергетичними витратами на комплексоутворення у фазі сорбенту. На основі отриманих даних розроблено нові методики твердофазного спектрофотометричного визначення металів, які не потребують десорбції аналіту, що дозволяє досягати високих коефіцієнтів розподілу (до 1×10⁵ дм³/г) і концентрування (близько 30). Установлены условия иммобилизации азокрасителей — производных хромотроповой кислоты и ЭХЧ на поверхности анионита АВ-17x8. Изучено взаимодействие Cu(II), Pb(II), Zn(II), Hg(II), Fe(III), Sn(IV), Zr(IV), Ti(IV) с полученными твердофазными реагентами. Определены оптимальные условия реакций, количественные характеристики состава и прочности образующихся на поверхности комплексов, показатели эффективности анионообменников с иммобилизованными азокрасителями. Разработан ряд новых твердофазно-спектрофотометрических методик для определения ионов металлов в пищевых объектах на уровне 0.1—0.5 ПДК. The conditions of the immobilization azodyes — derivatives of chromotropic acid and EChB at the surface anionite АВ-17x8 were found. The interaction of Cu(II), Pb(II), Zn(II), Hg(II), Fe(III), Sn(IV), Zr(IV), Ti(IV) with the surface reagents was studied. The optimum conditions of the reactions, quantitative characteristics of the composition and the surface compounds stability; the effective dates of the modified sorbents have been obtained. A new solid-phase spectrophotometric procedures was developed for determination of the metal iones in the different objects at 0.1—0.5 MAC