Біопрепарат бацилотурінг для захисту рослин від комах-шкідників - Машко, Н.О.; Патика, Т.І.; Надкерничний, С.П. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Наведені результати вивчення ефективності застосування препарату бацилотурінгу, створеного на основі штаму ентомопатогенних бактерій Bacillus thuringiensis Л-4, як засобу захисту картоплі від колорадського жука. Показано, що обробка цим препаратом посівів картоплі забезпечує надійний захист культури від колорадського жука, сприяє приросту урожаю (до 99% в порівнянні з контрольним варіантом), поліпшенню якості бульб та збереженню довкілля від полютантів. Приведены результаты исследований по применению препарата бациллотуринга, созданного на основе штамма энтомопатогенных бактерий Bacillus thuringiensis Л-4, для защиты картофеля от колорадского жука. Показано, что использование бациллотуринга на посевах картофеля обеспечивает надежную защиту культуры от колорадского жука, способствует приросту урожая (до 99% по сравнению с контрольным вариантом), улучшению качества клубней и сохранению окружающей среды от поллютантов. It is presented the results of a research as to the usage of Bacillothuringus preparation which has been created on the basis of a new Bacillus thuringiensis L-4 strain of entomo-pathogenic bacteria as a means of protection of potato’s from Colorado potato beetle. It has been shown that use of Bacillothuringus on potato crops provides a reliable protection of the plants from Colorado potato beetle and contributes to the increase of yields (up to 99% in comparison with the reference crops), improvement of individual tubers’ quality and preservation of environment from pollutants.