The Medieval Population of Polotsk According to the Anthropological Data - Yemialyanchyk, V.A. (Археологія і давня історія України, 2020)
The aim of this study was to analyze human skeletal
remains from 13th—14th centuries burials discovered in
the territory of the Lower Castle in Polotsk, Belarus.
The article deals with morphological characteristics of
medieval urban population, mortality levels and skeletal
stress indicators such as cribra orbitalia. Метою цього дослідження є аналіз людських скелетних
решток поховань XIII—XIV ст., виявлених на
території Нижнього замку в Полоцьку, Білорусь. У
статті розглянуто морфологічні характеристики середньовічного
міського населення і показники скелетного
стресу, такі як смертність та cribra orbitalia.
За більшістю краніологічних характеристик серія
чоловічих черепів з Полоцька XIII—XIV ст. схожа на
зразок середньовічного сільського населення Полоцької
землі з курганів XI—XIII ст. Відмінності стосуються
збільшення черепного індексу в пізніших
Полоцьких рядах, що відображає початок епохи
брахіцефалізації. Крім того, міське населення Полоцька
відрізняється від сільського за низкою ознак,
що характеризують особливості будови лицьового
скелета (більш високе обличчя, більший показник
випинання обличчя, менший виступ носа). Ці відмінності
можуть бути генетично детермінованими
та свідчити про участь чужорідного компоненту у
формуванні полоцького середньовічного населення.
Довжина тіла дорослих чоловіків з Полоцька коливається
в межах 162—175 см, в середньому становить
169,5 см. Довжина тіла дорослих жінок коливається
в межах 147—159 см, в середньому становить
156 см. Порівняно з пізнішим населенням Полоцька
XVII—XVIII ст., середньовічне міське населення
було вищим на 2,5 см у чоловіків і 2 см у жінок.
Середній вік смерті дорослих у досліджуваній групі
становив 35,1 року. Середній вік смерті для полоцьких
жінок був на 3 роки менший, ніж для чоловіків.
Група середньовічного населення Полоцька характеризується
відносно високими частотами cribra
orbitalia. Серед дорослих показник присутній у
32,2 % випадків, серед дітей — у 55,5 % випадків.
У порівнянні із сільським населенням XI—XIII ст.
міське населення Полоцька XIII—XIV ст. мало вищі
показники смертності та збільшення захворюваності
на cribra orbitalia, що свідчить про погіршення
загального стану здоров’я міського населення Полоцька.
Найвірогіднішими причинами цього явища
були, з одного боку, негативні фактори урбанізації, а
з іншого — охолодження клімату, що розпочалося в
Європі в XIV ст. і призвело до погіршення умов життя
значної частини населення регіону.