Pathological Manifestations on Paleoanthropological Material from Rural Burials of 14th—16th Centuries from the Territory of Polotsk Land - Hrytskevich, D.S. (Археологія і давня історія України, 2020)
The results of paleopathological study of osteological material obtained during archaeological excavations of rural burial grounds of the 14th—16th centuries, located on the territory of Polotsk land. In total, 72 individuals from three cemeteries were examined (Ives, Biruli and Dolgoe). The purpose of the work is to identify and analyze pathologies and nonspecific reactions of the body, determined on bone material. The study identified the most typical for the rural population of the studied burial grounds pathology and trauma — degenerative changes of the spine and joints, skull injuries, abscesses, caries, periodontitis, non-specific reactions of the body (porotic hyperostosis, cribra orbitalia, enamel hypoplasia, vascular reactions). Палеопатологія займається виявленням і дослідженням захворювань, зафіксованих на остеологічному матеріалі древніх людей. Це антропологічний напрямок, використовуючи різноманітні методи, відповідає на питання походження і поширення хвороб в древніх популяціях. Результати таких досліджень дозволяють виявити наступні аспекти: вплив навколишнього середовища, а отже, і адаптацію людини до її змін, професійні заняття населення і пов’язані з ними види фізичної активності, режим харчування, причини фізіологічного стресу і рівень розвитку медицини. Мета дослідження-оцінити захворюваність сільського населення Білоруського Подвинья 14—16 ст. шляхом проведення палеопатологіческого дослідження кісткового матеріалу. В ході дослідження була проведена антропологічна експертиза останків 72 осіб, що належать до сільського населення 14—16 ст. Остеологічний матеріал був отриманий при археологічних розкопках трьох сільських могильників Білоруського Подвинья — Івесь, Бірюлі і Довгое. В ході досліджень особлива увага приділялася виявленню та реєстрації палеопатологічних змін в кістковому матеріалі. В результаті були виявлені ознаки наступних патологій: дегенеративні зміни хребта і суглобів, травми черепа, патології зубощелепної системи (карієс, абсцеси, парадонтопатії), неспецифічні реакції організму (поротичний гіперостоз, крібра орбіталія, гіпоплазія емалі, судинна реакція). В результаті проведеної роботи з виявлення та інтерпретації патологічних змін були виявлені основні аспекти, що відображають зміни стану здоров’я стародавнього населення, обумовлені рядом факторів: проявом активного способу життя індивідів, вплив санітарно-гігієнічних умов, що існували в сільських населених пунктах досліджуваного періоду, і передбачувані стресові ситуації, яким населення в тій чи іншій мірі піддавалося.