Подолання стерильності міжвидових гібридів тютюну, стійких до вірусу бронзовості томатів - Щербатенко, І.С.; Гордєйчик, О.І.; Олещенко, Л.Т. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Досліджена можливість використання сомаклональної мінливості
для подолання стерильності міжвидових гібридів тютюну, стійких до вірусу бронзовості томатів.
Встановлено, що фертильні вірусостійкі гібриди можна отримати шляхом регенерації сомаклонів із листкового калусу стерильних
гібридів, гібридизації відібраних на стійкість сомаклонів сприйнятливих сортів зі стійкими дикими видами, схрещування частково фертильних сомаклонів міжвидових гібридів між собою та
отримання рослин із стерильного насіння міжвидових гібридів на
живильних середовищах in vitro. Исследована возможность использования сомаклональной изменчивости для преодоления стерильности межвидовых гибридов табака, устойчивых к вирусу бронзовости томатов. Установлено,
что фертильные вирусоустойчивые гибриды можно получить
путем регенерации сомаклонов из листового каллуса стерильных
гибридов, гибридизации отбранных на устойчивость сомаклонов
восприимчивых сортов с устойчивыми дикими видами, скрещивания частично фертильных сомаклонов межвидовых гибридов
между собой и получения растений из стерильных семян межвидовых гибридов на питательных средах in vitro. It was investigated a possibility of use somaclonal variation for overcoming
of sterility in tomato spotted wilt virus-resistant interspecific tobacco
hybrids. It was established that fertile virus-resistant hybrids can
be produced by regeneration of somaclones from leaf-derived callus of
sterile hybrids; by hybridization of selected virus-resistant somaclones
of susceptible tobacco varieties with resistant wild species; by intercrossing
between semifertile somaclones of interspecific hybrids; as well
as by producing of plants from nongermitable seed on nutrient media in
vitro.