Особливості утворення чотиришарових перовскітоподібних сполук La₅Ti₃BᴵᴵᴵO₁₅ (Bᴵᴵᴵ = Ga, Fe, Sc, In) - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Полубінський, В.В.; Рожков, М.В. (Украинский химический журнал, 2011)
Визначені умови і послідовності фазових перетворень при синтезі сполук La₅Ti₃BᴵᴵᴵO₁₅ (Bᴵᴵᴵ = Ga, Fe, Sc, In). Показано, що формування чотиришарової структури La₅Ti₃BᴵᴵᴵO₁₅ може відбуватися як шляхом трансформації дефектної перовскітної структури фази LaTi₀.₆B₀.₂ᴵᴵᴵ•₀.₂O₃ у шарувату структуру сполук La₅Ti₃BᴵᴵᴵO₁₅, так і шляхом "дорощування" в перовскітоподібному блоці тришарового La₄Ti₃O₁₂ четвертого шару октаедрів перовскітом LaBᴵᴵᴵO₃. Определены условия и последовательности фазовых превращений при синтезе соединений La₅Ti₃BᴵᴵᴵO₁₅ (Bᴵᴵᴵ = Ga, Fe, Sc, In). Показано, что формирование четырехслойной структуры La₅Ti₃BᴵᴵᴵO₁₅ может происходить как посредством трансформации дефектной перовскитной структуры фазы LaTi₀.₆B₀.₂ᴵᴵᴵ•₀.₂O₃ в слоистую структуру соединений La₅Ti₃BᴵᴵᴵO₁₅, так и путем „доращивания” в перовскитоподобном блоке трехслойного La₄Ti₃O₁₂ четвертого слоя октаэдров перовскитом LaBᴵᴵᴵO₃. The conditions and sequences of phase transformations at synthesis of compounds La₅Ti₃BᴵᴵᴵO₁₅ (Bᴵᴵᴵ = Ga, Fe, Sc, In) have been determined. It is shown, that formation of four-slabs structure La₅Ti₃BᴵᴵᴵO₁₅ can occur as by transformation of defective perovskite structures of phase LaTi₀.₆B₀.₂ᴵᴵᴵ•₀.₂O₃ in layered structure of compounds La₅Ti₃BᴵᴵᴵO₁₅ and by "grow" in perovskite-like block of three-layer La₄Ti₃O₁₂ the fourth layer of octahedron by perovskite LaBᴵᴵᴵO₃