Праблемныя пытанні і перспектывы вывучэння дзіцячага пахавальнага інвентару Старажытнай Русі (у кантэксце сінхронных еўрапейскіх могільнікаў) - Макоўская, В.А. (Археологія і давня історія України, 2021)
У дадзеным артыкуле робіцца спроба акрэсліць
некаторыя праблемныя пытанні і актуальныя
накірункі вывучэння інвентару дзіцячых пахаванняў у раннім Сярэднявеччы. Разглядаюцца такія
аспекты як наяўнасць або адсутнасць інвентару
ў дзіцячых пахаваннях, яго сацыяльнае, гендарнае,
узроставае значэнні. У якасці прыкладаў і аналогій
выкарыстоўваюцца дзіцячыя пахаванні Усходняй і
Цэнтральнай Еўропы, а таксама з некаторых добра вывучаных тэрыторый Заходняй Еўропы. This paper discusses topical issues and identifies
areas of potential future research in the study of children’s
grave goods in the Rus period. Contentious topics
include the presence, or absence of grave goods in
children’s burials, and their significance in the identification
social status, gender, and age of the buried individual.
Children’s burials from Eastern, Central, and
a Western Europe are cited as examples and analogies.
The paper establishes that the presence of burial goods
depended on the aspects of the culture’s funeral rite,
the age of the buried child and the social status of his/
her family. Correlation with parental social status is
viewed through the inclusion of weaponry in the grave
goods assemblage, particularly for young children. The
types of weaponry considered in the study includes
axes, arrows, spears, javelins and battle knifes from
children’s burials in Central and Eastern Europe. Axes
are most the common finds in Rus children’s graves
with weapons, whereas swords and protective armaments
are unknown in Rus children’s burials. Comparison
with neighboring Slavic territories showed that
the minimum age threshold for Rus children’s burials
with weapons is higher — 6 years.
Potential area of further research into the Rus children’s
burials with weapons is the correlation between
the age of the buried child, the type of weapons included
in the burial and the geographical location of the
burial. Female jewelry and household items, including
temple rings and beads, are occasionally found in children’s
burials with grave goods typical of male graves.
Such items may be indicative of the buried person dying
before reaching social adulthood. Items that may
be identified as age markers among the assemblages of
children’s grave goods include amulets in the shape of
miniature axes, gaming dice from astragali and painted
ceramic eggs with ceramic ball inside («pisanki»).
These objects are predominantly found in cemeteries
with high status Rus burials. The research efforts
needs to be directed to the identification of marker artifacts
for child burials in rural cemeteries, as well as
the identification of female child burials. Статтю присвячено спробі визначити деякі проблемні питання та актуальні напрями вивчення
дитячого поховального інвентарю в давньоруський
період. Розглянуто такі аспекти як наявність або
відсутність інвентарю в дитячих похованнях, його
соціальне, гендерне та вікове значення. В якості
прикладів й аналогій наведено дитячі поховання
Східної та Центральної Європи, а також з деяких
добре досліджених областей Західної Європи. Можна сказати, що наявність поховального інвентарю
залежала, в першу чергу від поховального обряду,
прийнятого в культурі, а також багато в чому від
віку похованої дитини та соціального статусу сім’ї.
Зброя в дитячих похованнях, в більшості випадків,
також була ознакою соціального статусу сім’ї. Це
твердження особливо актуально для маленьких дітей. З предметів озброєння в дитячих похованнях
Центральної та Східної Європи найчастіше зустрічаються сокири, стріли, списи і дротики, бойові
ножі. В давньоруських дитячих похованнях з предметів озброєння найбільш часто зустрічаються сокири, в той час як мечі й предмети захисного обладунку в дитячих похованнях на території Давньої Русі
невідомі. В порівнянні з сусідніми слов’янськими
територіями, можна сказати, що мінімальний віковий поріг для давньоруських дитячих поховань зі
зброєю найвищий - 6 років. Перспективним напрямком досліджень давньоруських дитячих поховань зі
зброєю є виявлення кореляції між віком похованої
дитини, видом озброєння та географією поховання.
Жіночі прикраси (скроневі кільця й буси) та жіночі
предмети домашнього побуту іноді зустрічаються в
дитячих похованнях з типово чоловічим інвентарем.
Такі предмети, вірогідно, вказують на те, що похований помер не досягнувши віку дорослої людини.
Серед предметів дитячої матеріальної культури,
які можуть претендувати на роль вікових маркерів
для дитячих поховань Давньої Русі, можна назвати сокири-амулети, астрагали та яйця-писанки. Ці
предмети знаходять здебільшого на могильниках
з похованнями еліти давньоруського суспільства.
Водночас, перспективним завданням є визначення
маркерних артефактів для поховань дітей з сільських могильників. Окрім того, перспективним напрямком досліджень є також пошук артефактів, які могли б маркувати поховання дівчат.