Спінові переходи в моноядерних та полімерних комплексах заліза (ІІ) - Фрицький, І.О.; Середюк, М.Л.; Знов’як, К.О.; Гютліх, Ф. (Украинский химический журнал, 2011)
Розглянуто теоретичні засади, характеристики перебігу явища спінового переходу, який є внутрішньоіонним переносом електрона між e та t₂ енергетичними рівнями псевдооктаедричного іона перехідного металу, що супроводжується структурними перетвореннями координаційного поліедру. В залежності від особливостей будови речовини можуть реалізуватися різні типи спінового переходу, зокрема плавний, різкий з гістерезисом чи без гістерезису, двоступеневий, неповний перехід, а також їх комбінації. Наведено приклади сполук з різними типами спінового переходу, а саме моноядерні триподандвмісні та одновимірні полімерні триазолвмісні комплекси. В той час як перші проявляють спіновий перехід без гістерезису, другі є класичними представниками сполук зі значним гістерезисом спінового переходу. Рассмотрены теоретические основы и характеристики протекания явления спинового перехода,являющегося внутреннеионным переносом электроновмежду e и t₂ энергетическими уровнями иона переходного металла и сопровождающегося структурными превращениями координационного полиэдра. В зависимости от особенностей строения вещества могут реализовываться различные типы спинового перехода, в частности плавный, резкий с гистерезисом или без гистерезиса, двухступенчатый, неполный переход, а также их комбинации. Приведены примеры соединений с разными типами спинового перехода, а именно моноядерные триподандсодержащие и одномерные полимерные триазолсодержащие комплексы. В то время как первые проявляют спиновый переход без гистерезиса, вторые являются классическими представителями соединений со значительным гистерезисом спинового перехода. The review is devoted to theoretical backgroundsand characteristics of the spin transition phenomenon, which is an intra-ionic electron transfer between e and t₂ energy levels of a transition metal ion, and whichis accompanied by structural transformations of coordinationpolyhedron. Depending on the structural featuresof compounds, different types of the spin transition canbe realized, particularly gradual, abrupt with (without) hysteresis,two-step, incomplete transitions, and also their combinations.Examples of compounds with different types of the spin transition are given, namely, mononuclear tripodandbased and one dimensional polymeric triazolebasedcomplexes. If the first type shows spin transition without hysteresis,the second type represents classical compounds witha large hysteresis of the spin transition.