Кинетика электрохимического восстановления ионной пары |Na|Ag(S₂O₃)₂|}²⁻ в водном растворе - Стезерянский, Э.А.; Гурьянова-Доскоч, И.А.; Омельчук, А.А. (Украинский химический журнал, 2011)
Методами гидродинамической вольтамперометрии и потенциометрии с Na⁺-селективным электродом изучено электрохимическое восстановление тиосульфатных комплексов серебра из водных растворов, содержащих 1 ммоль×л⁻¹ AgClO₄, 25 ммоль×л⁻¹ Na₂S₂O₃ (соотношение Ag : S₂O₃²⁻=1:25) и разное количество перхлората натрия (CNa⁺ = 0.05⁻¹.00 моль×л⁻¹). Токи обмена восстановления комплексов серебра (lg io = –4.00 — –3.20 А×см⁻² ) и значения коэффициентов переноса a (0.11—0.39) зависят от концентрации катионов натрия. Первый порядок электрохимической реакции по ионам натрия определен из зависимостей токов обмена и токов прямой реакции при постоянном потенциале от равновесной концентрации катионов Na⁺. В диапазоне концентраций ионов натрия 0.05—0.25 моль×л⁻¹ среднее координационное число разряжающегося иона k близко к единице. Электрохимически активным комплексом при восстановлении тиосульфатных комплексов серебра является ионная пара {Na[Ag(S₂O₃)₂|}²⁻. Методами гідродинамічної вольтамперометрії і потенціометрії з Na⁺-селективним електродом вивчено електрохімічне відновлення тіосульфатних комплексів срібла з водних розчинів, що містили 1 ммоль×л⁻¹ AgClO₄, 25 ммоль×л⁻¹ Na₂S₂O₃ (співвідношення Ag : S₂O₃²⁻= 1:25) і різну кількість перхлорату натрію (CNa⁺ = 0.05—1.00 моль×л⁻¹). Струми обміну відновлення комплексів срібла (lgio = –4.00 — –3.20 А×см⁻²) і значення коефіцієнтів переносу a (0.11—0.39) залежать від концентрації катіонів натрію. Із залежностей струмів обміну і струмів прямої реакції при постійному потенціалі від рівноважної концентрації катіонів Na⁺ визначенo перший порядок електрохімічної реакції по іонах натрію. У діапазоні концентрацій іонів натрію 0.05—0.25 моль л⁻¹ середнє координаційне число іона, що розряджається, k близьке до одиниці. Електрохімічно активним комплексом при відновленні тіосульфатних комплексів срібла є іонна пара {Na[Ag(S₂O₃)₂|}²⁻. The electrochemical reduction of silver thiosulfate complexes from water solutions containing 1 mmol×L⁻¹ AgClO₄, 25 mmol×L⁻¹ Na₂S₂O₃ (ratio Ag : S₂O₃²⁻ = 1:25) and different amounts of sodium perchlorate (CNa⁺ = 0.05—1.00 mol×L⁻¹) has been studied by hydrodynamic voltammetry and potentiometry with a Na⁺ selective electrode. The exchange current of reduction of silver complexes (lgio = –4.00 to –3.20 А×см⁻²) and the values of transfer coefficients (0.11—0.39) depend on the concentration of sodium cations. The first order electrochemical reaction of sodium ions has been determined from the dependence of exchange currents and direct reaction currents at constant potential on the equilibrium concentration of Na⁺ cations. The average coordination number of discharging ion k, is 1 in the concentration range sodium ion 0.05—0.25 mol×L⁻¹. The electrochemically active complex in the reduction of silver thiosulfate complexes is the ion pair {Na[Ag(S₂O₃)₂|}²⁻.