The Western Trypillia Culture House from the Settlement of Kamianets-Podilskyi, Tatarysky, 3950 — 3900 BCE - Diachenko, O.V.; Sobkowiak-Tabaka, I.; Levinzon, Ye.Yu. (Археологія і давня історія України, 2021)
This paper presents the results of excavations of the
Western Trypillia culture house at the settlement of
Kamianets-Podilskyi, Tatarysky. We discuss the house
construction techniques, location of the interior details
and house collapse. Analogies from other regions of the
Western Trypillia culture made possible the conclusions
on spread of the house construction techniques and traditions
of interior location from the Middle Dniester region
to the Southern Buh and Dnipro interfluve. Запропоновану роботу присвячено введенню до наукового обігу результатів розкопок залишків житла на
поселенні західнотрипільської культури Кам’янець-Подільський, ур. Татариски. Площадка 1 належить до
групи із чотирьох споруд у зовнішньому еліпсі забудови
поселення. Форма площадки була близькою до прямокутної, із лакуною посередині. Об’єкт розмірами 11,6 ×
4,0 м був орієнтований за лінією захід—схід, із невели-
ким відхиленням на північний захід — південний схід.
Шар випаленої глиняної обмазки є залишками підлоги
другого поверху споруди. Каркас цієї підлоги був зроблений із дерев’яних брусів і кругляка, які підтримували
дошки. Дерев’яну конструкцію перекривали два шари
глиняної обмазки, перший — із незначними рослинними домішками, другий — майже без них. Другий поверх
був поділений на два приміщення — вхідне та житлове. В останньому виявлено піч та елемент інтер’єру,
форму та розміри якого встановити не вдалося. Склад
глиняної маси та розташування останнього відповідає
конструкції та розташуванню вівтарів у інших регіонах
поширення західнотрипільської культури. Інтер’єр першого поверху представлений неглибокою ямою та двома
вимостками, виконаними із глиняної маси без рослинних домішок. У східній частині житлового приміщення
фрагменти підлоги лежали перекриваючи один одного
краями, що вказує на більшу довжину будівлі, ніж її передає довжина площадки. Відповідно до розташування
елементів інтер’єру, площадка 1 відноситься до варіанту 6 (другий поверх) та варіанту В (перший поверх) за
схемою Д. Ч ерновола. Аналогії площадці 1 із Кам’янця-Подільського, ур. Татариски з інших регіонів поширення західнотрипільської культури дають можливість
зробити висновки щодо впливу традицій населення Середнього Подністров’я на трипільське домобудівництво
у межиріччі Південного Бугу та Дніпра.