A Burial Mound in the Town of Cimişlia in Southern Part of the Republic of Moldova: Relative and Absolute Chronology of the Burials - Popovici, S.; Kaiser, E. (Археологія і давня історія України, 2021)
The grave mound 8 the in city of Cimişlia, Republic
Moldova is located on the first terrace of the Cogâlnic
River. Burials from the Eneolithic to the Sarmatian period,
a ditch and cult structure have been discovered in
it. The relative and absolute dating of the burial series
of the Eneolithic — Early Bronze Age is being clarified. В кургані 8 в місті Чимішлія, Республіка Модова,
досліджені десять поховань від енеоліту до сарматського періоду, рів та культова споруда. Курган розташований на першій терасі маленької р. Когильник. Висота кургану дорівнює 0,8 м, діаметр 36 м,
він інтенсивно розорювався, входив до групи з шести
курганів. На підставі аналізу стратиграфії та серії
радіовуглецевих дат встановлюється відносна та абсолютна хронологія поховань доби енеоліту — раннього бронзового віку.
Перша група поховань — пізньоенеолітичного
часу. Найдавніше поховання 3 датується між 3800
та 3647 рр. до н. е. На основі радіовуглецевих даних
не можна виявити часової різниці між цим похованням та культовою спорудою. Цей факт у поєднанні
з безпосередньою просторовою близькістю двох комплексів свідчить про те, що вони існували одночасно. Подібні споруди відомі в регіоні на північний захід від Чорного моря, в басейні Дніпра та річці Молочній.
Друга група поховань — животилівської культури. Їх калібровані дати майже однакові — 3356
і 3104 cal. BC — і добре вписуються в хронологічну
рамку трипільської фази С2 та фінального енеоліту
в степовій зоні на північ від Чорного моря.
Третя група поховань — ямної культури. Діапазон дат для поховання 1 значно давніший, ніж
поховання 6. Це вказує на те, що перше є одним із
дуже ранніх поховань ямної культури. Воно, очевидно, було впущене в існуючий курган. За допомогою
Байєсівського моделювання діапазон дат був значно
скорочений до 3086—2917 cal. BC. Можливо, лише
через одне—два покоління, між 2895 та 2671 рр. до
н. е., поховання 6 ямної культури було здійснено.
Порівняно широкі калібровані діапазони дат,
отримані для багатьох могил Чимішлії, зумовлені
численними хитаннями на калібрувальній кривій.
Абсолютні дати для поховання 6 добре поєднуються
з багатьма іншими датами, отриманими для поховань ямної культури в регіоні на північний захід від
Чорного моря.