Курган на Брієннській горі біля м. Арциз - Алексєєва, І.Л.; Болтрик, Ю.В.; Сапожников, І.В. (Археологія і давня історія України, 2021)
Стаття висвітлює матеріали кургану, розкопаного в центральній частині буджацького степу біля м. Арциз експедицією ОАМ АН УРСР в 1972 р. Найцікавіші матеріали з цієї пам’ятки частково опубліковано, а артефакт у вигляді золотого конусу з цього кургану вже давно посів чільне місце серед скіфських старожитностей. Проте автори пропонують нове трактування функціонального призначення цієї категорії нерозгаданих артефактів. Огляд поховань доби бронзи та залишків поховального інвентарю з впускної могили озброєного скіфа та поховання коней, що, вірогідно, супроводжували іншу знищену могилу, надає більш повне уявлення про цю важливу пам’ятку. Крім того, топографія і місце кургану в просторі та його стратиграфія потребують сучасної інтерпретації. Стаття висвітлює матеріали кургану, розко- паного в центральній частині буджацького степу біля м. Арциз експедицією ОАМ АН УРСР в 1972 р. Найцікавіші матеріали з цієї пам’ятки частково опубліковано, а артефакт у вигляді золотого кону- су з цього кургану вже давно посів чільне місце серед скіфських старожитностей. Проте автори про- понують нове трактування функціонального при- значення цієї категорії нерозгаданих артефактів. Огляд поховань доби бронзи та залишків поховаль- ного інвентарю з впускної могили озброєного скіфа та поховання коней, що, вірогідно, супроводжували іншу знищену могилу, надає більш повне уявлення про цю важливу пам’ятку. Крім того, топографія і місце кургану в просторі та його стратиграфія потребують сучасної інтерпретації.