Real Burials or Cenotaphs? A Study of the Mysterious Under-mound Funerary Constructions of the Trzciniec Cultural Circle - Romaniszyn, J.; Makarowicz, P. (Археологія і давня історія України, 2021)
This article presents a recently recognized type of
Trzciniec Cultural Circe (TCC) funerary structure,
which over the last decade has been excavated in the
cemeteries of Bukivna, Nieciecz Włościańska, and has
also been identified during the study of archival material
from Komariv. These constructions are characterized
by the placement of stones in the corners and along
the sides of a rectangular plan. Due to the lack of skeletal
remains, these structures are sometimes interpreted
as symbolic graves (cenotaphs). Based on multidisciplinary
methods, including radiocarbon, geochemical
and geological analyzes, excavation, as well as study
of archival documentation, the authors can state these
features occurred in different enclaves of the TCC and
were an important component of the funeral rite during
the classical stage of the development of this cultural
formation. Their form, structure, location, and inventory
also indicate that these unique features probably
played an important and universal role in the varied
and multidimensional TCC funeral ceremonies. Стаття має на меті представити комплексний аналіз поховальних споруд, виявлених нещодавно у курганах тшинецького культурного кола. Ці об’єкти мають прямокутну форму,
а камені розташовані зазвичай в кутах, посередині боків
або вздовж стін, створюючи унікальні конструкції з чітко
окресленими внутрішніми просторами. Однак функція цих
об’єктів не зрозуміла до кінця. Малі розміри об’єктів ускладнюють їхню фіксацію із використанням традиційних методів
розкопок. Більшість із цих об’єктів було виявлено протягом
останнього десятиліття, коли для археологів стали доступні
нові методи документації та інструменти для досліджень. Ці
споруди відомі лише з курганних могильників, також у їхньому контексті були задокументовані залишки кремації in situ.
Їхня поява підтверджує різноманітність та складність поховальних обрядів жителів тшинецького культурного кола. На
сьогодні відомо вісім конструкцій цього типу. Чотири із них
(курган 1/I/2010 — об’єкт 3; курган 7/I/2014 — об’єкти 6 і 7;
курган 2/I/2010/2012 — об’єкт 1) були зафіксовані на могильнику у Буківні під час польсько-української експедиції, у якій
брали участь науковці з Університету ім. А. Міцкевича у Познані, Національної академії наук України в Києві та Прикарпатського університету ім. В . Стефаника в Івано-Франківську. Вивчення архівних матеріалів розкопок довоєнного
часу, проведених Т. Сулімирським та Й. Грабовським у Комарові, дало змогу виявити ще три потенційні кенотафи (курган 34 — об’єкти A та B; курган 45 — об’єкт 1). Одну споруду
цього типу (поховання 2) також було розкопано у Nieciecz
Włościańska у північно-східному анклаві тшинецького культурного кола під час нещодавніх рятівних досліджень.
Завдяки радіовуглецевому аналізу авторами встановлено
хронологію цих об’єктів. Отримані радіовуглецеві дати свідчать про те, що досліджувані об’єкти були споруджені під час
класичного етапу розвитку тшинецького культурного кола,
що відноситься до 18—16 ст. до н. е. Це також підтверджено
археологічним матеріалом, знайденим в межах цих об’єктів.
Аналіз функції та символіки цих об’єктів свідчить про те, що
вони могли виконувати роль поховань. Про це також свідчить
геохімічний аналіз зразків ґрунту з могильника у Буківні. Однак через брак остеологічного матеріалу для більшості із цих
об’єктів, цей аспект залишається овіяним таємницею і вимагає
додаткових досліджень. Незважаючи на це, форма, розташування в курганах та поховальний інвентар цих об’єктів свідчать про те, що вони відігравали важливу роль у поховальних
обрядах населення тшинецького культурного кола.