Coins from the Excavations at the "T-4" Site in Olbia - Kozlenko, R.O.; Sheiko, I.M.; Reuter, A. (Археологія і давня історія України, 2021)
Coins are published from the latest excavations at «T-4» sector, laid in 2018 in the Terrace City of Olbia. The presented numismatic material covers all the main chronological periods of the polis existence. До наукового обігу вводяться монети з розкопок ділянки «Т-4», закладеної в Терасній частині Ольвії в 2018 р. Загальна кількість знайдених монет за три роки досліджень становить 154 одиниці, половину з яких складають монети-дельфіни. До них належить і скарб монет та бронзових виробів, у якому, зокрема, містилося 26 литих фігурних монет-дельфінів. До класичного часу також належить монета у вигляді колеса з Західно-Понтійського міста Істрія. Монети елліністичного часу з розкопок ділянки «Т-4» представлені номіналами з зображеннями Аполлона, Деметри та орла на дельфіні, Тюхе в короні у вигляді башти і лучником, та монетами-борисфенами. Серед нумізматичних пам’яток цього часу вирізняється рідка монета міста Візантія IV ст. до н. е., яка підтверджує свідчення ольвійського напису (НО 9) про торгівельні контакти між цими містами в елліністичний період. Найбільш пізні екземпляри монет догетської Ольвії представлені монетами малоазійського міста Аміс, які датуються кін. II — першою половиною I ст. до н. е. Це — тетрахалки з зображеннями голови Ареса в шоломі та меча в піхвах, та Егіди з головою Горгони та Ніки. Їх поява в Ольвії пов’язана з включенням міста до складу Понтійської держави Мітрідата VI Євпатора, зокрема розміщенням в Ольвії понтійської залоги. Монети римського часу представлені ольвійськими ассаріями типу Зевс/орел середини I ст. н. е., дупондіями другої половини II ст. н. е., та трессіом із зображенням римської імператриці Юлії Мамеї, який належить до останньої серії грошових одиниць ольвійського автономного карбування. Загалом, наявний нумізматичний матеріал з розкопок ділянки «Т-4» датується від другої половини VI ст. до н. е., і до припинення монетного карбування в другій третині III ст. н. е., тобто охоплює всі основні хронологічні періоди існування Ольвійського полісу.