Дослідження двохканальної реакційної динаміки за допомогою трьохвимірних квантових траєкторій - Бабюк, Д.П.; Нечипорук, В.В. (Украинский химический журнал, 2011)
C использованием трехмерных квантовых траекторий исследована реакционная динамика при столкновении атома водорода и молекулы хлороводорода в случае нулевого полного момента импульса системы. Изучены два канала реакции — отщепления и замещения. Анализ динамики полученных квантовых траекторий показывает наличие в изучаемой системе туннелирования и отражения волнового пакета от ван-дер-ваальсовых минимумов на поверхности потенциальной энергии. З використанням трьохвимірної квантової траєкторії досліджено реакційну динаміку при зіткненні атома гідрогену і молекули хлориду гідрогену у випадку нульового моменту імпульса системи. Вивчено два канали реакції — відщеплення та заміщення. Аналіз динаміки одержаних квантових траєкторій виявив наявність у досліджуваній системі тунелювання та відбивання хвильового пакету від ван-дер-ваальсових мінімумів на поверхні потенціальної енергії. Reactive dynamics of the hydrogen atom and hydrogen chloride molecule collision is investigated at zero total angular momentum using 3D quantum trajectories. Two reactive channels are studied: abstraction and exchange reactions. Dynamics analysis of the obtained quantum trajectories reveals tunneling effect and reflection of the wave packet from the van der Waals wells on the potential energy surface in the studied system.