Взаимодействие в системе PbF₂(PbO)—HfF₄ и ее оптические свойства - Тимухин, Е.В.; Зинченко, В.Ф.; Мозговая, О.В.; Соболь, В.П. (Украинский химический журнал, 2012)
Исследован характер твердофазного взаимодействия между PbF₂, содержащим примесь PbO, и HfF₄. Методами РФА и ИК-спектроскопии установлено образование фазы сложного фторида неустановленной структуры. Выявлен факт батохромного сдвига полосы валентных колебаний связей Hf–F, обусловленного комплексообразованием. Тонкопленочные покрытия, полученные термическим испарением материала в вакууме, неравномерны по толщине и поверхности и обладают недостаточной климатической стойкостью. В то же время по уровню светорассеяния и механической прочности покрытие отвечает предъявляемым требованиям. Досліджено характер твердофазної взаємодії між PbF₂, що містить домішку PbO, і HfF₄. Методами РФА й ІЧ-спектроскопії встановлено утворення фази складного фториду невстановленої структури. Виявлено факт батохромного зсуву смуги валентних коливань зв’язків Hf–F, обумовленого комплексоутворенням. Тонкоплівкові покриття, отримані термічним випаровуванням матеріалу у вакуумі, нерівномірні за товщиною й поверхнею та мають недостатню кліматичну стійкість. У той же час за рівнем світлорозсіювання й механічної міцності покриття відповідають вимогам, що ставляться до них. Character of solid-phase interaction between PbF₂, containing PbO impurity, and HfF₄ is studied. By the methods of XRDA and IR spectroscopy formation of a phase of complex fluoride of unstated structure is established. The fact of bathochromic shift of a band of valence vibrations of Hf–F bonds, caused by a complexion, is revealed. The thin-film coatings obtained by thermal evaporation of a material in vacuum, are nonuniform on thickness and a surface, and possess an insufficient climatic durability. At the same time the level of a light scattering and mechanical durability of the coatings correspond to all requirements.