Реакції алкоксихлоридів германію з N,N-біс(триметилсиліл)-амід-N’-трет-бутилімідом тіофосфенової кислоти - Клішин, М.О.; Брусиловець, О.А.; Брусиловець, А.І. (Украинский химический журнал, 2012)
Вивчено взаємодію N,N-біс(триметилсиліл)амід-N’-трет-бутиліміду тіофосфенової кислоти з алкоксихлоридами германію складу Ge(OR)ₓCl₄₋ₓ (R = Me, Et, iPr; x = 1—3). Продуктами реакції є 1,3,2σ⁴λ⁵,4σ⁵λ⁴-тіазафосфагерметидини, що у розчині перетворюються на 1,3,2σ⁴λ⁵,4σ⁴λ⁴-діазафосфагерметидини з відщепленням триметилхлорсилану. Висновки про будову сполук та перебіг реакцій зроблено на основі даних ЯМР ¹³С, ¹Н, ³¹Р та елементного аналізу. Исследовано взаимодействие N,N-бис(триметилсилил)-амид-N’-трет-бутилимида тиофосфеновой кислоты с алкоксихлоридами германия состава Ge(OR)ₓCl₄₋ₓ (R = Me, Et, iPr; x = 1—3). Установлено, что изначально происходит образование промежуточных 1,3,2σ⁴λ⁵,4σ⁵λ⁴-тиазафосфагерметидинов в результате реакции 1,2-присоединения по кратной связи P=N в исходном амиде имидотиофосфеновой кислоты, которые затем превращаются в конечные 1,3,2σ⁴λ⁵,4σ⁴λ⁴-диазафосфагерметидины с отщеплением триметилхлорсилана. Выводы о ходе химических реакций и строении полученных соединений сделаны на основе ЯМР спектроскопии (¹³С, ¹Н, ³¹Р) и данных элементного анализа. The interaction of germanium alkoxychlorides Ge(OR)ₓCl₄₋ₓ (R = Me, Et, iPr; x = 1—3) with compounds N-N-bis(trimethylsilyl)amide-N’-tert-butylimide of thiophosphonic acid in benzene solution proceed reactions 1,2-addition to double bond of P=N which lead to formation of 1,3,2,4-thiazaphosphagermetidines. Further transformation of the 1,3,2,4-thiazaphosphagermetidines lead to formation of 1,3,2,4-diazaphosphagermetidines with the simultaneous formation of trimethylchlorosilane as a byproduct. Conclusions about a course of chemical reactions and a structure of compounds are made on the basis of a NMR spectroscopy (¹³С, ¹Н, ³¹Р).