Один метод математичного моделювання процесів витіснення - Бомба, А.Я.; Ярощак, С.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Фізико-математичні науки, 2010)
Розроблено алгоритм числового розв’язання обернених модельних крайових задач типу «нагнітальна та експлуатаційна свердловини» на квазіконформні відображення, що автоматично вирішує проблему побудови рівномірної гідродинамічної сітки, знаходження положення границі розділу рідин у різні моменти часу та частки витісняючої рідини (води) у повній фільтраційній витраті (зокрема, часу початку та повного обводнення експлуатаційної свердловини). The algorithm of numerical solution of inverse model boundary problems such as "The injection and production wells” on quasiconformal mappings, which automatically solves the problem of constructing a uniform hydrodynamic grid, finding the position of the boundary between fluids at different times and the proportion of the displacing fluid (water) in the total filtration flow rate (in particular, the start time and full irrigation development well).