Взаємодія в системі BaF₂—MgF₂ та її оптичні властивості - Зiнченко, В.Ф.; Тiмухiн, Є.В.; Тарасенко, С.О.; Мозкова, О.В.; Горштейн, Б.А.; Вiтюкова, К.О. (Украинский химический журнал, 2012)
Досліджено характер твердофазної взаємодії між фторидами барію та магнію. Методами РФА та ІЧ-спектроскопії встановлено утворення нових фаз нез’ясованої структури. Виявлено факт зменшення вмісту кристалізаційної води у них порівняно з вихідними компонентами завдяки донорноакцепторній взаємодії. Тонкоплівкові покриття, одержані термічним випаровуванням матеріалів у вакуумі, мають недостатню кліматичну стійкість. У той же час за оптичними та механічними властивостями покриття відповідають поставленим вимогам. Исследован характер твердофазного взаимодействия между фторидами бария и магния. Методами РФА и ИК-спектроскопии установлено образование новых фаз невыясненной структуры. Выявлен факт уменьшения содержания в них кристаллизационной воды по сравнению с исходными компонентами из-за донорно-акцепторного взаимодействия. Тонкопленочные покрытия, полученные термическим испарением материалов в вакууме, имеют недостаточную климатическую стойкость. В то же время по оптическим и механическим свойствам покрытия отвечают поставленным требованиям. Character of solid–phase interactions between fluorides of barium and magnesium is studied. By methods of the XRD analysis and IR spectroscopy it is established formation of new phases of the obscure structure. The fact of reduction of contents of crystallization waters in them compared with initial components due to donor-acceptor interaction is revealed. The thin-film coatings received by thermal evaporation of materials in vacuum have insufficient climatic stability. At the same time optical and mechanical properties of a coating meet the put requirements.