Методи математичного моделювання та оптимізація умов амперометричного визначення солей полігексаметиленгуанідіну - Нечипорук, В.В.; Болотін, О.В.; Куманьова, М.О.; Ткач, В.І. (Украинский химический журнал, 2012)
З використанням методів математичного моделювання досліджено кінетику та механізм основних електроаналітичних процесів, які протікають під час амперометричного визначення органічних катіонів різних солей полігексаметиленгуанідіну (ПГМГ) та продукту їхньої деструкції — гексаметилендіаміну. Для теоретичного аналізу часової поведінки аналітичного сигналу в залежності від параметрів електрохімічної системи та виявлення основних факторів впливу на аналітичний ефект проведено узагальнення кінетичної моделі електроаналітичних процесів, яка розглядалась в наших попередніх роботах [10, 11], на випадок наявності n-проміжних продуктів. Запропоновано математичну модель динаміки електроаналітичних процесів, яка грунтується на системі звичайних диференційних рівнянь з n-компонентами. На підставі аналітичних та чисельних досліджень математичної моделі сплановано лабораторні експерименти з визначення оптимального часу фіксації граничного струму після додавання титранту (τопт) та розроблено методику амперометричного визначення солей полігексаметиленгуанідіну. С использованием методов математического моделирования исследованы кинетика и механизм основных электроаналитических процессов, которые протекают во время амперометрического определения органических катионов различных солей полигексаметиленгуанидина и продукта их деструкции — гексаметилендиамина. Для теоретического анализа временного поведения аналитического сигнала в зависимости от параметров электрохимической системы и определения основных факторов влияния на аналитический эффект проведено обобщение кинетической модели электроаналитических процессов, которая рассматривалась в наших предыдущих работах [10. 11] , в случае n-промежуточных продуктов. На основе аналитических и численных исследований математической модели были спланированы лабораторные эксперименты по определению оптимального времени фиксации предельного тока после добавления титранта (τопт) и разработана методика амперометрического определения солей полигексаметиленгуанидина. With the use of methods of mathematical design research of kinetics of mechanssm of basis electro-analytical processes which flow during amperometric determination of organic cations of different salts of polyhexamethylenguanidine and product of their destruction — hexamethylenediamine is conducted. For the theoretical analysis of temporal conduct of analytical signal depending on the parameters of the electrochemical system and determination of basic factors of influence on an analytical effect generalization of kinetic model of electroanalytical processes, which was examined in our previous works, is conducted, in the case of n-intermediate products. On the basis of analytical and numeral researches of mathematical model laboratory experiments were planned on determination of optimum time of fixing of maximum current after addition of titrant (τopt) and the method of amperometric determination of salts of polyhexamethylenguanidine is developed.