Вплив взаємодії у системі BaF₂—MgF₂, допованої Eu²⁺ та Eu³⁺, на її фотолюмінесцентні властивості - Зінченко, В.Ф.; Тарасенко, С.О.; Тімухін, Є.В.; Мєшкова, С.Б.; Дога, П.Г. (Украинский химический журнал, 2012)
Досліджено вплив взаємодії на характер люмінесценції системи BaF₂—MgF₂. Вихідні складні сполуки виявляють слабку люмінесценцію у діапазоні 425—440 нм, що пов’язано з наявністю екситонних рівнів. Натомість для зразків системи, допованих Eu²⁺ та Eu³⁺, у тому ж блакитному діапазоні спектру є характерною високоінтенсивна люмінесценція завдяки 5d → 4f-електронним переходам у Eu²⁺. Слабка ж люмінесценція в червоному діапазоні спектру (570—620 нм) завдячує своїй появі 4f → 4f-електронним переходам у Eu³⁺. Обговорено з позицій кислотності — основності вплив складу системи на стабілізацію валентних станів Eu²⁺ та Eu³⁺. Исследовано влияние взаимодействия на характер люминесценции системы BaF₂—MgF₂. Исходные сложные соединения обнаруживают слабую люминесценцию в диапазоне 425—440 нм, связанную с наличием экситонных уровней. Вместе с тем для образцов этой системы, допированной Eu²⁺ и Eu³⁺, характерна в том же голубом диапазоне спектра высокоинтенсивная люминесценция, обусловленная 5d → 4f-электронными переходами в Eu²⁺. Слабая люминесценция в красном диапазоне спектра (570—620 нм) связана с 4f → 4f-электронными переходами в Eu³⁺. Обсуждено с позиций кислотности — основности влияние состава системы на стабилизацию валентных состояний Eu²⁺ и Eu³⁺. Influence of interaction on luminescence character of system BaF₂—MgF₂ is studied. Initial complex compounds reveal a weak luminescence in a range of 425—440 nm, connected with presence of exсiton levels. At the same time the samples of system, doped with Eu²⁺ and Eu³⁺ in the same blue range of a spectrum are characterised by a high-intensity luminescence owing to 5d → 4f-electronic transitions in Eu²⁺. A weak luminescence in a red range of a spectrum (570—620 nm) is caused by the occurrence of 4f → 4f-electronic transitions in Eu³⁺. Influence of structure of system from positions of acidity — basicity on stabilization of valence states Eu²⁺ and Eu³⁺ is discussed.