Особливості синтезу слабкоагломерованих наночастинок Fe₃O₄ з мікроемульсій - Солопан, С.О.; Фатєєв, Є.Д.; Білоус, А.Г. (Украинский химический журнал, 2012)
Проведено синтез нанорозмірних частинок Fe₃O₄ з мікроемульсій на основі різних типів поверхнево-активних речовин. Показано взаємозв’язок між хімічною будовою поверхнево-активної речовини та розмірами часток, що утворюються. Використовуючи запропоновану методику, отримано слабкоагломеровані наночастинки з вузьким розпoділенням та розмірами менше 5 нм. Доcліджено магнітні властивості синтезованих наночасток та показано, що вони проявляють суперпарамагнітні властивості. Проведен синтез наноразмерных частиц Fe₃O₄ из микроэмульсий с использованием разных типов поверхностно-активных веществ. Показана взаимосвязь между строением поверхностно-активного вещества и размерами образующихся частиц. С использованием предложенной методики получены слабоагломерированные наночастицы с узким распределением и размерами меньше 5 нм. Исследованы магнитные свойства синтезированных наночастиц и показано, что они характеризуются малыми значениями величины коэрцитивной силы. Nanosize particles Fe₃O₄ have been synthesized from microemulsions with the use of various types of the surface-active substances. The correlation between the structure of a surface-active substance and the size of forming particles has been shown. Low-agglomerated nanoparticles with a narrow size distribution below 5 nm have been produced by means of suggested technique. Synthesized nanoparticles were studied in terms of their magnetic properties, and shown to display low coercivity magnitudes.