Металлхелатные комплексы Cu(II) с фосфонометиламиноянтарной кислотой - Трунова, Е.К.; Шовковая, А.В.; Вечерникова, Э.; Гудима, А.О.; Макотрик, Т.А. (Украинский химический журнал, 2012)
Исследованы комплексы меди(II) с фосфонометиламиноянтарной кислотой в растворе при соотношении компонентов 1:1, 1:2, 2:1 и СCu(II)=10⁻³ моль/л в широком интервале рН (1—10). Установлено образование комплексов общего состава Cuk(HmL)n(OH)q (k =1, 2; m =3—0; n =1, 2; q =0—1), рассчитаны их константы устойчивости и построены диаграммы распределения. Синтезирован твердый депротонированный комплекс меди, который представляет собой димер состава Na₄[Cu(PMAS)(H₂O)]₂×0.5H₂O. Методами ИК-спектроскопии, ДTA и неколичественной масс-спектрометрии определено, что конечным продуктом разложения комплекса является нестехиометрический гидроксофосфат меди. Показано, что комплексы Cu(II) с H₄PMAS в растворе и твердом состоянии имеют строение искаженного октаэдра, в экваториальной плоскости которого находятся группы СO, PO, NH и H₂O. Досліджено комплекси міді(ІІ) з фосфонометиламіноянтарною кислотою в розчині при співвідношенні компонентів 1:1; 1:2; 2:1 та СCu(II)=10⁻³ моль/л у широкому інтервалі рН (1—10). Встановлено утворення комплексів загального складу Cuk(HmL)n(OH)q (k =1, 2; m =3—0; n =1, 2; q =0—1), розраховано їх константи стійкості та побудовано діаграми розподілу. Синтезовано твердий депротонований комплекс міді, який є димером складу Na₄[Cu(PMAS)(H₂O)]₂×0.5H₂O. Методами ІЧ-спектроскопії, ДTA і некількісної мас-спектрометрії визначено, що кінцевим продуктом розкладу комплексу є нестехіометричний гідроксофосфат міді. Показано, що комплекси Cu(II) з H₄PMAS у розчині і твердому стані мають будову викривленого октаедру, в екваторіальній площині якого знаходяться групи СO, PO, NH і H₂O. The complexes of copper(II) with phosphonomethylaminosuccinic acid (H₄PMAS) with a ratio of components 1:1; 1:2; 2:1; СCu(II)=10⁻³ mol/l was investigated over a wide pH range (1—10). The formation of the complexes of general formula Cuk(HmL)n(OH)q (k =1, 2; m =3—0; n =1, 2; q =0—1) has been established. Stability constants of complexes has been calculated and diagrams of its distribution are presented. It has been established that the solid deprotonated copper complex is a dimer which composition corresponds to the formula Na₄[Cu(PMAS)(H₂O)]₂×0.5H₂O. By IR spectroscopy, DTA and nonquantitatively mass-spectrometry has been determined that the final product of decomposition of the complex is non-stoichiometric copper hydroxyphosphate. It was shown that complexes of Cu(II) with H₄PMAS have the structure of the distorted octahedron, which have CO, PO, NH groups and H₂O in the equatorial plane of complexes.