Каталітична активність тетраядерного комплексу міді(ІІ) з топологією молекулярної гратки в реакції окиснення 3,5-ди-трет-бутилпірокатехіну - Малінкін, С.О.; Пенкова, Л.В.; Павленко, В.О. (Украинский химический журнал, 2012)
Показано, що комплекс [Cu₄(KA)₄(H₂O)₄]×4H₂O (1), де КА — двічі депротонована 3-ацетил-4-метил-1Н-піразол-5-карбонова кислота, виявляє каталітичну активність у реакції окиснення 3,5-ди-трет-бутилпірокатехіну (ДТБК) молекулярним киснем. За результатами фізико-хімічних методів дослідження виявлено, що комплекс 1 у розчині дисоціює на біядерні комплексні частинки, які й беруть участь в каталітичних перетвореннях. Кінетична поведінка процесу окиснення підпорядковується моделі Міхаеліса–Ментен, отримані значення розрахованих кінетичних параметрів вказують на відносно високу каталітичну активність комплексу. Показано, что комплекс [Cu₄(KA)₄(H₂O)₄]×4H₂O (1), где КА — дважды депротонированная 3-ацетил-1Н-пиразол-5-карбоновая кислота, проявляет каталитическую активность в реакции окисления ди-трет-бутилпирокатехина (ДТБК) молекулярным кис лородом. По результатам физико-химических методов исследования комплекс 1 в растворе диссоциирует на биядерные комплексные частицы, которые и участвуют в каталитических превращениях. Кинетическое поведение процесса окисления подчиняется модели Михаэлиса–Ментен, полученные значения рассчитанных кинетических параметров указывают на относительно высокую каталитическую активность комплекса. It was shown that a complex [Cu₄(KA)₄(H₂O)₄]×4H₂O (1), where KA is a doubly deprotonated 3-acetyl-1H-pyrazole-5 carboxic acid, had shown the catalitic activity in the oxidation of di-tert-butyl-catechole (DTBC) by a molecular oxygen. According to the data obtained by physical methods complex 1 dissociated into the binuclear complex species in the solution that ensured the catalytic reaction course. Kinetic behavior of the oxidation process was subjected to the Michaelis–Menten kinetics. Obtained values of calculated kinetic parameters indicated the high catalytic activity of a complex.