Концентрирование органических веществ мицеллярными фазами ионных и неионного ПАВ - Щербина, М.Г.; Базилюк, Я.В.; Куличенко, С.А. (Украинский химический журнал, 2012)
Установлены закономерности межфазового распределения алифатических карбоновых кислот и органических аналитических реагентов в мицеллярно-экстракционных системах на основе ПАВ разных типов. Изучено влияние гидрофобности, заряда и строения субстратов на степень извлечения в мицеллярные фазы ПАВ. Рассчитана свободная энергия пересольватации карбоновых кислот при их мицеллярной экстракции в модифицированные катионные фазы. Показана целесообразность применения катионных мицеллярных фаз для концентрирования анионных гидрофобных органических микрокомпонентов. Встановлено закономірності міжфазового розподілу аліфатичних карбонових кислот та органічних аналітичних реагентів у міцелярно-екстракційних системах на основі ПАР різних типів. Вивчено вплив гідрофобності, заряду та будови субстратів на ступінь вилучення в міцелярні фази ПАР. Розраховано вільну енергію пересольватації карбонових кислот при їх міцелярній екстракції в модифіковані катіонні фази. Показано доцільність використання катіонних міцелярних фаз для концентрування аніонних гідрофобних органічних мікрокомпонентів. The principles of interphase distribution of aliphatic carboxylic acids and organic analytical reagents in micellar extraction systems based on surfactants of different types were established. The influence of hydrophobicity, structure and protolytic properties of substrates on the extraction into the micellar phase was studied. The solvation free energy of carboxylic acids at micellar extraction into modified cationic phases was calculated. The appropriateness of application of cationic micellar phases for preconcentrating of hydrophobic organic anionic microcomponents was shown.