Спейсерированные производные 5-пиридин-2-ил-1,2,4-триазола как дополнительные лиганды для дибензоилметанатов Eu(III) и Sm(III) - Гусев, А.Н.; Шульгин, В.Ф.; Нищименко, Г.А.; Кирияк, А.В.; Мешкова, С.Б. (Украинский химический журнал, 2012)
Исследована фотолюминесценция европия(III) и самария(III) в гетеролигандных координационных соединениях состава Ln(dbm)₂×HL (Ln = Eu, Sm; H₂L — спейсерированные 5-пиридин-2-ил-1,2,4-триазолы, Hdbm — дибензоилметан). В спектрах люминесценции комплексов Eu(III) регистрируются полосы, обусловленные переходами ⁵D₀ → ⁷Fj(J =0—3), а в спектре комплексов Sm(III) — полосы, соответствующие переходам ⁴G₅/₂ → ⁶Hj( J =9/2, 11/2). Установлено, что интенсивность люминесценции комплексов возрастает при введении во внутреннюю координационную сферу дибензоилметанатов Sm(III) и Eu(III) спейсерированных 5-пиридин-2-ил-1,2,4-триазолов в качестве дополнительных лигандов. Досліджено фотолюмінісценцію європію(III) та самарію(III) в гетеролігандних координаційних сполуках складу Ln(dbm)₂×HL (Ln = Eu, Sm; H₂L — спейсеровані 5-піридин-2-іл-1,2,4-триазоли, Hdbm — дибензоїлметан). У спектрах люмінесценції комплексів Eu(III) реєструються смуги, що обумовлені переходами ⁵D₀ → ⁷Fj(J = 0—3), а в спектрах Sm(III) — смуги, що відповідають переходам ⁴G₅/₂ → ⁶Hj( J = 9/2, 11/2). Встановлено, що інтенсивність люмінесценції комплексів європію та самарію збільшується при введенні у внутрішню координаційну сферу дибензоілметанатів Sm(III) і Eu(III) похідних 5-піридин-2-іл-1,2,4-триазолу в якості додаткового ліганду. Photoluminescence of europium(III) and samarium(III) ternary complexes with Ln(dbm)₂×H₂L composition (Ln = Eu, Sm; H₂L — spacer-armed 5-pyridin-2-yl-1,2,4-triazoles, Hdbm — dibenzoylmethan) were investigated. There are several peaks caused by ⁵D₀ → ⁷Fj(J = 0—3) transitions for Eu(III) complexes and ⁴G₅/₂ → ⁶Hj(J = 9/2, 11/2) transitions for Sm(III) complexes were registered. It was found that photoluminescence of europium and samarium increases with the adding 5-pyridin-2-yl-1,2,4-triazoles derivatives into the inner coordination sphere.