Застосування псевдо-бінарного наближення при дослідженні локальної структури потрійних металічних розплавів - Роїк, О.С.; Казіміров, В.П.; Сокольський, В.Е. (Украинский химический журнал, 2012)
Проведено рентгенодифракційне дослідження та моделювання методом оберненого Монте-Карло структури потрійних розплавів Al₇₁.₆Ni₂₃Fe₅.₄, Al₇₂.₅Co₁₄.₅Ni₁₃, Al₆₃.₉Cu₁₉.₄Co₁₆.₇, схильних до утворення квазікристалічних фаз. У рамках псевдо-бінарного наближення отримано парціальні структурні характеристики та здійснено детальний аналіз характеру впорядкування атомів у розплавах. Встановлено кореляцію між локальною атомною структурою розплавів та відповідних квазікристалічних та кристалічних фаз. Проведено рентгенодифракционное исследование и моделирование методом обратного Монте–Карло структуры тройных Al₇₁.₆Ni₂₃Fe₅.₄, Al₇₂.₅Co₁₄.₅Ni₁₃, Al₆₃.₉Cu₁₉.₄Co₁₆.₇ расплавов, склонных к образованию квазикристаллических фаз. С использованием псевдо-бинарного приближения получены парциальные структурные характеристики и осуществлен детальный анализ характера упорядочения атомов в расплаве. Установлена корреляция между локальной атомной структурой расплавов и соответствующих квазикристаллических и кристаллических фаз. The structure of the liquid quasicrystal-forming Al₇₁.₆Ni₂₃Fe₅.₄, Al₇₂.₅Co₁₄.₅Ni₁₃, Al₆₃.₉Cu₁₉.₄Co₁₆.₇ alloys was examined by X-ray diffraction study and the reverse Monte Carlo simulation. The partial structural characteristics were obtained and detailed analysis of the short-range order of liquid alloys were carried out using pseudo-binary approach. The correlation between the short-range order in the liquid alloys and corresponding crystalline and quasicrystalline phases has been established.