Низькотемпературний синтез металевих наночастинок та наногетероструктур родію із комплексів в органічних розчинниках - Буряк, М.І.; Волков, С.В. (Украинский химический журнал, 2012)
На основі спектроскопічних методів дослідження встановлено, що в етанолі та етиленгліколі утворюються сольватокомплекси Rh(III) — [Rh(.C₂H₆O)₆]³⁺ і [Rh(C₂H₆O₂)₆]³⁺ октаедричної симетріі Oh.При використанні відновника проведено деструкцію при 20 °С сольватокомплексів Rh(III) з одержанням металевих наночастинок Rh (10—30 нм) та наногетероструктур Rh з дрібнодисперсними оксидами SiO₂ і ZrO₂ розміром 20—40 нм. На основании спектроскопических методов исследования установлено, что в этаноле и этиленгликоле образуются сольватокомплексы Rh(ІІI) — [Rh(.C₂H₆O)₆]³⁺ и [Rh(C₂H₆O₂)₆]³⁺ октаэдрической симметрии Oh. При использовании восстановителя осуществлена деструкция при 20 °С сольватокомплексов Rh(ІІI) с получением металлических наночастиц Rh (10—30 нм) и наногетероструктур Rh с мелкодисперсными оксидами SiO₂ и ZrO₂ размером 20—40 нм. It has been found by spectroscopic methods of investigation that solvatocomplexes Rh (ІІI) — [Rh(.C₂H₆O)₆]³⁺ and [Rh(C₂H₆O₂)₆]³⁺ of octahedral symmetry Oh are formed in ethanol and ethylene glycol. Using a reductant, destruction of Rh(ІІI) solvatocomplexes has been carried out at 20 °C to obtain Rh metal nanoparticles (10—30 nm) and Rh nanoheterostructures with finely divided SiO₂ and ZrO₂ oxides of 20—40 nm size.