Термодинамические свойства расплавов системы Ni—Y - Кудин, В.Г.; Шевченко, М.А.; Кудин, Г.И.; Судавцова, В.С. (Украинский химический журнал, 2012)
Проведены исследования термохимических свойств расплавов системы Ni—Y методом высокотемпературной изопериболической калориметрии в концентрационных интервалах 0<xY<0.48 при температуре 1775 ± 5 К и 0<xY<0.34, 0.72<xY<1 при 1850 ± 5 К. Интегральная энтальпия смешения расплавов системы Ni—Y имеет минимум –36.9 кДж/моль при xY=0.46, что очень близко к энтальпиям образования интерметаллидов. Активности компонентов, рассчитанные нами по диаграмме состояния, имеют большие отрицательные отклонения от идеальных растворов. Энергии смешения Гиббса расплавов Ni—Y достигают в минимуме –32.2 кДж/моль при xY=0.46, а избыточные энергии смешения Гиббса равны –21.6 кДж/моль. Проведено дослідження термохімічних властивостей розплавів системи Ni—Y методом високотемпературної ізопериболічної калориметрії в концентраційних інтервалах 0<xY<0.48 при температурі 1775 ± 5 К та 0<xY<0.34, 0.72<xY<1 при 1850 ± 5 К. Інтегральна ентальпія змішування розплавів системи Ni—Y має мінімум –36.9 кДж/моль при xY=0.46, що дуже близько до ентальпій утворення інтерметалідів. Активності компонентів, отриманi нами розрахунком з діаграми стану, мають великі негативні відхилення від ідеальних розчинів. Енергії змішування Гіббса розплавів Ni—Y досягають у мінімумі –32.2 кДж/моль при xY=0.46, а надлишкові енергії змішування Гіббса дорівнюють –21.6 кДж/моль. Investigations of thermochemical properties of melts of the Ni—Y system were conducted by the high-temperature isoperibolic calorimetry method in the concentration ranges 0<xY<0.48 at 1775 ± 5 K and 0<xY<0.34, 0.72<xY<1 at 1850 ± 5 K. Integral enthalpy of mixing of the Ni—Y melts has minimum value –36.9 kJ/mole at xY=0.46, that is a little less exothermic in comparison with the enthalpies of forming intermetallics. The activities of components, which were calculated with regard for the phase diagram, have large negative deviations from the ideal solutions. Mixing Gibbs energies of melts of the Ni—Y system reach minimum value –32.2 kJ/mole at xY=0.46, and excess Gibbs energies reach minimum value –21.6 kJ/mole.