Радикальна полімеризація вінільних мономерів у присутності похідних фенілгідразонів - Бовкуненко, О.П.; Мельниченко, В.І.; Хижан, О.І.; Батіг, С.М. (Украинский химический журнал, 2012)
Досліджено вплив фенілгідразонів коричного, саліцилового, індольного, анісового, пара-хлорбензольного альдегідів, фенілгідразонів 3,5-дитретбутил-4-гідроксибензальдегіду, 2,4-дигідроксибензальдегіду та дифенілгідразону 2,6-діацетилпіридину на термічну та ініційовану бензоїлпероксидом полімеризацію стиролу та метилметакрилату в масі. Визначенo константи швидкості реакції передачі полімерного ланцюга на похідні фенілгідразону та їх температурні залежності. Встановлено, що вони виявили властивості слабких інгібіторів і придатні для контролю молекулярної маси полімеру та швидкості процесу полімеризації на всіх стадіях синтезу. Исследовано влияние фенилгидразонов коричного, салицилового, индольного, анисового, пара-хлорбензольного альдегидов, фенилгидразонов 3,5-дитретбутил-4-гидроксибензальдегида, 2,4-дигидроксибензальдегида и дифенилгидразона 2,6-диацетилпиридина на термическую и инициированную бензоилпероксидом полимеризацию стирола и метилметакрилата в массе. Определены константы скорости реакции передачи полимерной цепи на производные фенилгидразона и их температурные зависимости. Установлено, что они проявили свойства слабых ингибиторов и пригодны для контроля молекулярной массы полимера и скорости процесса полимеризации на всех стадиях синтеза. The influence of cinnamic, salicylic, indole, anise, p-chlorbenzene aldehydes phenylhydrazones, of 3,5-ditertbutyl-4-hydroxybenzaldehyde, 2,4-dihydroxybenzaldehyde phenylhydrazones and of 2.6-diacetylpyridine diphenylhydrazone on the thermal and initiated by benzoyl peroxide polymerization of styrene and of methyl methacrylate in bulk is studied. The constants of speed of the reaction of transmission of polymeric chain on derivatives of phenylhydrazone and their temperature dependences are definite. It is set, that they showed properties of weak inhibitors and are suitable for the control of molecular weight of polymer and speed of process of polymerization at all stages of synthesis.