Адсорбция алкилкарбоксилатов калия свежеосажденным гидроксидом уранила - Перлова, О.В.; Ширыкалова, А.А. (Украинский химический журнал, 2012)
Изучена адсорбция алкилкарбоксилатов калия свежеосажденным гидроксидом уранила. Экспериментальные изотермы адсорбции описаны некоторыми известными адсорбционными уравнениями (Ленгмюра, Харкинса–Юра, Фрейндлиха). Рассчитаны константы этих уравнений и термодинамические характеристики адсорбционного процесса. Установлено, что адсорбция носит смешанный характер. Доказано, что алкилкарбоксилаты калия образуют ассоциаты в поверхностном слое свежеосажденного гидроксида уранила. Предложен механизм адсорбции. Вивчено адсорбцію алкілкарбоксилатів калію свіжоосадженим гідроксидом уранілу. Експериментальні ізотерми адсорбції описано деякими відомими адсорбційними рівняннями (Ленгмюра, Харкінса–Юра, Фрейндліха). Розраховано константи цих рівнянь і термодинамічні характеристики адсорбційного процесу. Встановлено, що адсорбція має змішаний характер. Доведено, що алкілкарбоксилати калію утворюють асоціати в поверхневому шарі свіжоосадженого гідроксиду уранілу. Запропоновано механізм адсорбції. Potassium alkylcarboxylates adsorption by freshly precipitated uranyl hydroxide has been studied. The experimental adsorption isotherms are described by some known adsorption equations (Langmurie, Harkins–Jura, Freundlich). These equations constants and the adsorption process thermodynamic characteristics were calculated. It has been found that adsorption has mixed nature. It is proved that the potassium alkylcarboxylates form clathrates in the adsorbent surface layer. The adsorption mechanism has been offered.