Закономірності сорбції благородних металів на поверхні силікагелю з прищепленими пропілтіосечовинними групами - Трохимчук, А.К.; Циганович, О.А.; Горда, Р.В.; Легенчук, О.В.; Бєда, О.А. (Украинский химический журнал, 2012)
Досліджено сорбційні властивості нового сорбенту на основі силікагелю з прищепленими пропілтіосечовинними групами по відношенню до йонів паладію(II), платини(IV) та золота(III) в розчинах. Встановлено, що сорбент ефективно вилучає мікрокількості благородних металів (БМ) у кислому середовищі та не поступається за сорбційними властивостями раніше дослідженим сірковмісним сорбентам, що дозволяє його застосування в розробці методик визначення БМ з попереднім концентруванням. Показано застосування пропілтіосечовинного сорбенту для сорбційно-фотометричного визначення платини та паладію в таких промислових об’єктах, як каталізатори. Исследованы сорбционные свойства нового сорбента на основе силикагеля с привитыми пропилтиомочевинными группами по отношению к ионам палладия(II), платины(IV) и золота(III) в растворах. Установлено, что сорбент эффективно извлекает микроколичества благородных металлов (БМ) в кислой среде и не уступает по сорбционным свойствам ранее исследованным серосодержащим сорбентам, что позволяет его использование в разработке методик определения БМ с предварительным концентрированием. Показано использование пропилтиомочевинного сорбента для сорбционно-фотометрического определения платины и палладия в таких промышленных объектах, как катализаторы. Sorption properties of the new sorbent based on the silica gel with grafted propylthiourea groups in the relation to the palladium(II), platinum(IV), gold(III) and copper(II) ions in the solution have been researched. It was established, that sorbent effectively extracts microquantities on the noble metals (NM) in acid medium and does not concede per the sorption properties, that allows its application in the development of the NM determination procedures with their previous concentrating. It was shown the application of propylthiourea sorbent for the sorption-photometric determination of platinum and palladium in such industrial objects as catalysts.