N-діетоксифосфорилімін трифлуоропірувату в реакціях з фосфорними нуклеофілами - Рассукана, Ю.В. (Украинский химический журнал, 2012)
Вивчено реакції N-фосфориліміну трифлуоропірувату з нуклеофільними похідними фосфору. Показано, що хемоселективність процесу визначається природою фосфорного реагента: реакції з гідрофосфорильними сполуками приводять до С-фосфорилювання, а взаємодія з діетилтриметилсилілфосфітом —– до N,N-дифосфорильованого похідного трифлуороаланіну. Изучены реакции N-фосфорилимина трифторпирувата с нуклеофильными производными фосфора. Показано, что хемоселективность процесса определяется природой фосфорного реагента: реакции с гидрофосфорильными соединениями приводят к С-фосфорилированию, а взаимодействие с диэтилтриметисилилфосфитом – к N,N-дифосфорилированному производному трифтораланина. Reactions of trifluoropyruvate Nphosphorylimine with nucleophilic phosphorus derivatives were studied. It was shown that chemoselectivity is controlled by the nature of phosphorus reagent: reactions with hydrophosphoryl compounds lead to C-phosphorylat ion, whereas diethyltrimethylsilylphosphite gives trifluoroalanine N,N-diphosphoryl derivative.