Спектроскопическое исследование взаимодействия сложных халькогенидов EuIn₂S₄ та EuIn₂Se₄ с солевым расплавом NaCl-KCl - Зинченко, В.Ф.; Павлинчук, С.А.; Мешкова, С.Б.; Чигринов, В.Э. (Украинский химический журнал, 2012)
Кристаллизацией растворов–расплавов EuIn₂S₄ и EuIn₂Se₄ в системе NaCl—KCl эквимолярного состава получены плавы и изучены оптические свойства. Установлен факт радикального преобразования ИК-спектров сложных халькогенидов европия (ІІ) после обработки в солевых расплавах, что указывает на глубокое взаимодействие с протеканием обменных реакций. Эти системы, в отличие от исходных сложных халькогенидов, проявляют высокоинтенсивную люминесценцию в спектральной области 430—450 нм благодаря 5d–4f электронным переходам в ионах Eu²⁺. Шляхом кристалізації розчинів–розтопів EuIn₂S₄ і EuIn₂Se₄ у системі NaCl—KCl еквімолярного складу отримано плави та вивчено їх оптичні властивості. Встановлено факт радикального перетворення ІЧ-спектрів складних халькогенідів європію (ІІ) після обробки в сольових розтопах, що вказує на глибоку взаємодію із перебігом обмінних реакцій. Ці системи, на відміну від вихідних складних халькогенідів, проявляють високоінтенсивну люмінесценцію в спектральній області 430—450 нм завдяки 5d–4f електронним переходам в іонах Eu²⁺. By crystallization of molten solutions of EuIn₂S₄ and EuIn₂Se₄ in system NaCl—KCl of equimolar composition, frozen melts are received and their optical properties are studied. Fact of radical transformation of IR spectra of complex europium (ІІ) chalcogenides after processing in saline melts, that specifies deep interaction with course of exchange reactions, is established. These systems, unlike initial complex chalcogenides, reveal high-intensity luminescence in the spectral field of 430—450 nm owing to 5d–4f electronic transitions in Eu²⁺ ions.