Особливості прояву ефекту гідродинамічного обмеження швидкості хімічного осадження срібла в розчинах з різними відновлювачами - Калугін, В.Д.; Лук’янченко, В.В.; Опалєва, Н.С.; Сидоренко, О.В.; Бешенцева, О.А. (Украинский химический журнал, 2012)
У розчинах AgNO₃ з окисно-відновною системою Co(II) / Со(III) встановлено повномасштабний прояв ефекту гідродинамічного обмеження швидкості (ГДОШ-ефект) хімічного відновлення срібла (VAg=0) на активованій поверхні діелектрика Д (скло). Ефект впливу дисперсної фази в реакторі на характер залежності VAg—ω (ω —швидкість обертання Д-зразка) промодельовано шляхом введення в систему наноструктурних високодисперсних оксидів Al₂O₃ або Ta₂O₅. У присутності оксидів на залежності VAg—ω спочатку формується плато, яке тільки при більш високих значеннях w приводить до ситуації повного прояву ефекту ГДОШ (VAg=0). В растворах AgNO₃ с окислительновосстановительной системой Co(II)/Со(III) установлено полное проявлении эффекта гидродинамического ограничения скорости (ГДОС-эффект) химического восстановления серебра (VAg=0) на активированной поверхности диэлектрика Д (стекло). Эффект влияния дисперсной фазы в реакторе на характер VAg—ω (ω – скорость вращения Д-образца) промоделирован путем введения в систему наноструктурных высокодисперсных оксидов Al₂O₃ или Ta₂O₅. В присутствии оксидов на зависимости VAg—ω сначала формируется плато, которое только при более высоких значениях w приводит к ситуации полного проявления эффекта ГДОС (VAg=0). In solutions of AgNO₃ with redox system Co(II)/Co(III) set full manifestation of the effect of hydrodynamic speed limit (HDSL-effect) of thechemical recovery of silver (VAg=0) on activated dielectricsurface D (glass). The effect of dispersed phase in the reactor to the nature VAg—ω (ω-speed D-type) simulatedby the introduction of the system fine nanostructured oxides Al₂O₃ and Ta₂O₅. In the presence of oxidesdepending on VAg—ω shaped plateau that only at highervalues of w leads to a situation of full manifestation of the effect HDSL (VAg=0).