Cинтез наночасток і плівок BaTi₁₋ₓZrₓO₃ золь–гель методом - Дурилін, Д.О.; Суслов, О.М.; Солопан, С.О.; Овчар, О.В.; Білоус, А.Г. (Украинский химический журнал, 2013)
Методом золь–гель синтезовано нанорозмірні порошки твердих розчинів BaTi₁₋ₓZrₓO₃ (0.2≤ х≤ 0.3) та вивчено хімічні перетворення, що при цьому відбуваються. На підкладках α-Al₂O₃ золь–гель методом одержано однофазні плівки BaTi₁₋ₓZrₓO₃; досліджено вплив концентрації гелю та кількості нанесених шарів на синтез плівок. На основі отриманих наночасток спечено кераміку та показано можливість використання синтезованих матеріалів в якості нелінійних діелектриків. Методом золь-гель синтезированы наноразмерные порошки твердых растворов BaTi₁₋ₓZrₓO₃ (0.2 ≤ х ≤ 0.3); изучены химические реакции, которые при этом происходят. На подложках α-Al₂O₃ золь–гель методом получены однофазные пленки BaTi₁₋ₓZrₓO₃; исследовано влияние концентрации геля и количества нанесенных слоев на синтез пленок. На основе полученных наночастиц спечена керамика и показана возможность использования синтезированных материалов в качестве нелинейных диэлектриков. Nanosize powders of solid solutions BaTi₁₋ₓZrₓO₃ (0.2 ≤ х ≤ 0.3) were synthesized by a sol–gel technique as well as the corresponding chemical reactions have been studied. Single-phase films of BaTi₁₋ₓZrₓO₃ were deposited on the α-Al₂O₃ substrates by a sol–gel technique as well as the influence of the gel concentrations and number of deposited layers on the films production have been examined. Synthesized nanopowders were also utilized for the production of sintered ceramics which has been shown to demonstrate the potential for the implementation as non-linear dielectrics.