Грегор Мендель і його роль у розвитку генетичної науки: до 200-річчя від дня народження (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 21 вересня 2022 р.) - Блюм, Я.Б. (Вісник НАН України, 2022)
Доповідь присвячено 200-річчю від дня народження засновника сучасної
генетики Грегора Йоганна Менделя (1822—1884). Підкреслено непересічне
значення наукової спадщини Грегора Менделя, яка набула нового звучання і
практичного втілення у різних галузях цієї науки: від загальної генетики до
геноміки та синтетичної біології. Коротко описано становлення та розвиток генетики в Національній академії наук України. The report is devoted to the 200th anniversary of the birth of Gregor Johann Mendel (1822-1884), the founder of modern
genetics. It is emphasized that Gregor Mendel's scientific heritage is of unique importance and has acquired a new
meaning and practical embodiment in various branches of this science: from general genetics to genomics and synthetic
biology. The formation and development of genetics in the NAS of Ukraine is briefly described.