Синтез i властивості гетерометалевих координаційних сполук купруму(ІІ), ніколу(ІІ) або кобальту(ІІ) і лужно-земельних елементів з N,N’-біс(саліциліден)семикарбазидом - Ранський, А.П.; Євсєєва, М.В.; Панченко, Т.І.; Гордієнко, О.А. (Украинский химический журнал, 2013)
Синтезовано нові гетерометалеві координаційні сполуки купруму(ІІ), ніколу(ІІ) або кобальту(ІІ) і лужно-земельних елементів з N,N’-біс(саліциліден)семикарбазидом. На основі результатів елементного і рентгенофазового аналізів, ІЧ-спектроскопічного, магнетохімічного, термогравіметричного досліджень і даних молярної електропровідності диметилформамідних розчинів встановлено їх склад Е[МL’]₂×хН₂О і Е[СоL’(Н₂О)₂]₂×4H₂О (М²⁺ = Cu, Ni; E²⁺ = Ca, Sr, Ba; х = 3—5; Н3L’ = N,N’-біс(саліциліден)семикарбазид). Виходячи із отриманих фізико-хімічних характеристик синтезованих сполук, наведено вірогідний механізм утворення кінцевих сполук загальної формули Е[МL’]₂×хН₂О. Досліджено електричні властивості синтезованих сполук. Показано, що сполуки Ba[NiL’]₂×5H₂O і Ba[CoL’(H₂O)₂]₂×4H₂O можна використовувати як вихідні речовини для отримання подвійних оксидів структури перовскіту. Исследована реакция взаимодействия семикарбазона салицилового альдегида, салицилового альдегида и солей некоторых 3d-переходных металлов. Показано, что координация способствует объединению лигандов и образованию макроциклических соединений ссостава Е[МL’]₂×хН₂О и Е[СоL’(Н₂О)₂]₂×4H₂О. Найдено, что N,N’-бис(салицилиден)-семикарбазид (Н3L’) образуется реакцией "на матрицах" в присутствии ионов 3d-металлов (M²⁺= Cu, Ni, Co) в водно-спиртовых растворах E(OH)₂ (E²⁺= Ca, Sr, Ba). На основе полученных физико-химических данных синтезированных соединений предложен вероятный механизм образования конечных соединений общей формулы Е[МL’]₂×хН₂О. Из температурной зависимости удельного сопротивления синтезированных соединений установлено, что на их электрические свойства сильно влияет природа d-элемента. Изучены фазовый состав и электрические свойства продуктов пиролиза соединений Ba[NiL’]₂×5H₂O и Ba[CoL’(H₂O)₂]₂×4H₂O. The reaction of interaction of salicyl aldehyde semikarbazone, salicylic aldehyde and salts of some 3d-transition metals has been researched and found that the coordination promotes association of ligands and the formation of macrocyclic compounds of Е[МL’]₂×хН₂О and Е[СоL’(Н₂О)₂]₂×4H₂О. It has been found that N,N’-bis(salicyliden)semicarbazide (Н3L’) formed by reaction "on matrix" in the presence of 3d-metal ions (M²⁺= Cu, Ni, Co) in aqueous-alcohol solutions E(OH)₂ (E²⁺= Ca, Sr, Ba). Based on the obtained physicochemical data of synthesized compounds it has been shown the probable mechanism of the final compounds formation of general formula Е[МL’]₂×хН₂О. Based on the temperature dependence of resistivity of the synthesized compounds it has been shown that the nature of d-element strongly influences on their electrical properties. The phase composition and electrical properties of pyrolysis products of compounds Ba[NiL’]₂×5H₂O and Ba[CoL’(H₂O)₂]₂×4H₂O has been researched.