Гідролітична полімеризація сульфату алюмінію в розбавлених водних розчинах - Запольський, А.К. (Украинский химический журнал, 2013)
Запропоновано новий механізм гідролітичної полімеризації сульфату алюмінію в процесі коагуляційного очищення води (концентрація сульфату алюмінію 10—100 мг/дм³ Al₂O₃). Гідратований йон молекули сульфату алюмінію знаходиться у вигляді димера із зарядом 6+. Дисоціація молекули на йони відбувається в процесі хімічної реакції гідролітичної полімеризації. Представлена схема гідролітичної полімеризації сульфату алюмінію за достатнього лужного резерву очищуємої води. Предложен новый механизм гидролитической полимеризации сульфата алюминия в процессе коагуляционной очистки воды (концентрация сульфата алюминия в водном растворе составляет 10—100 мг/дм³ Al₂O₃). Молекула гидратированного иона алюминия в водном растворе находится в виде димера с зарядом 6+. Она диссоциирует в процессе гидролитической полимеризации. Представлена схема гидролитической полимеризации сульфата алюминия при достаточном щелочном резерве очищаемой воды. A new mechanism of hydrolytic polymerization of aluminum sulfate during coagulation water purification (the concentration of aluminum sulfate in aqueous solution is 10—100 mg/dm³ Al₂O₃) is proposed. Hydrated aluminum ion molecule in aqueous solution is in the form of dimer with a charge of 6+. If dissociates durind hydrolytic polymerization. A scheme of hydrolytic polymerization of aluminum sulfate with sufficient alkaline reserve of water to be purified is presented.