Хроматографічне визначення парабенів - Сиротчук, О.А.; Дідух, І.Р.; Зайцев, В.М.; Курас С.Ф. (Украинский химический журнал, 2013)
Розроблено і валідовано нову методику визначення метил- та пропілпарабенів у сиропах медичного призначення різного складу з використанням методу оберненофазної хроматографії на ціанопропільній нерухомій фазі. Хроматографічне розділення досягнуто із застосуванням суміші 0.1 %-ї ортофосфорної кислоти у воді і ацетонітрилу як рухомої фази, колонки Discovery Cyano і спектрофотометричної детекції при довжини хвилі 254 нм. Методика дозволяє використовувати в 4—6 разів менше органічного розчинника у рухомій фазі та проводити розділення за 8 хв. При здійсненні валідації перевірено лінійність, збіжність, правильність, специфічність. Методику успішно використано для визначення парабенів у 8 медичних сиропах. Разработана и валидирована новая методика определения метил- и пропилпарабенов в сиропах медицинского назначения разного состава методом обратно-фазовой хроматографии на цианопропильной неподвижной фазе. Хроматографическое разделение достигнуто с применением смеси 0.1 %-й ортофосфорной кислоты в воде и ацетонитрила в качестве подвижной фазы, колонки Discovery Cyano и спектрофотометрической детекции при длине волны 254 нм. Методика позволяет использовать в 4–6 раз меньше органического растворителя в подвижной фазе и проводить разделение за 8 мин. При проведении валидации проверены линейность, пригодность хроматографической системы, сходимость, правильность, специфичность. Метод с успехом использован для определения парабенов в 8 сиропах медицинского назначения. A novel reversed-phase LC method using CN-propyl column has been developed and validated for the analysis of methylparaben and propylparaben in medical syrups of different composition. The chromatographic separation was achieved by HPLC using a mixture of 0.1 % orthophosphoric acid solution in water with acetonitrile as the mobile phase, a Discovery Cyano column and UV detection at 254 nm. The method was validated with respect to linearity, precision, accuracy, specificity. This method permits to use 4—6 times less of organic component in mobile phase and the separation has been carried out in 8 minutes. All the charesteristics examined met the current recommendations for HPLC method validation. The method was successfully used for determining both compounds in 8 medical syrups of different composition.