Спектрофотометричне визначення йодату за його реакцією з йодидом у йодованій солі - Трохименко, О.М. (Украинский химический журнал, 2013)
Для встановлення однорідності розподілу йодату(V) калію в комерційних зразках йодованої кухонної солі оптимізовано просту і чутливу спектрофотометричну методику визначення йодату(V), що грунтується на фотометруванні при 350 нм водного розчину трийодиду І₃⁻, утвореного в результаті перебігу окисно-відновної реакції між йодатом(V) і йодидом у кислому середовищі. Визначення запропоновано здійснювати у фосфорнокислих розчинах для маскування феруму(ІІІ). Оптимізована методика є придатною для знаходження середнього вмісту йодату калію в комерційних зразках солі з наважки 20 г, а також перевірки гомогенності його розподілу при аналізі проб масою 0.2 г. Для установления однородности распределения иодата(V) калия в коммерческих образцах иодированной кухонной соли оптимизирована простая и чувствительная спектрофотометрическая методика определения иодата(V), основывающаяся на фотометрировании при 350 нм водного раствора трииодида І₃⁻, образующегося в результате протекания окислительно-восстановительной реакции между иодатом (V) и иодидом в кислой среде. Определение предложено осуществлять в фосфорнокислых растворах для маскирования железа(ІІІ). Оптимизированная методика является пригодной для нахождения среднего содержания иодата калия в коммерческих образцах соли из навески 20 г, а также проверки равномерности его распределения при анализе пробы массой 0.2 г. To determine the uniformity of distribution of the iodate(V) of potassium in commercial samples of iodized table salt is optimized a simple and sensitive spectrophotometric method for determining iodate(V), based on photometry at 350 nm in aqueous triiodide І₃⁻ formed as a result of oxidation-reduction reaction between iodat (V) and iodide in acidic medium. Determination of phosphate in the proposed implement solutions for masking iron(III). The optimized method is suitable for determining the average content of potassium iodate in commercial samples of salt from 20 g of sample and test the uniformity of its distribution in the analysis of samples weighing 0.2 g.