Клік-хімія та біоортогональні реакції: прорив в епоху функціональності в хімії (Нобелівська премія з хімії 2022 року) - Вовк, М.В. (Вісник НАН України, 2022)
Цьогорічними лауреатами Нобелівської премії з хімії стали американські дослідники Каролін Бертоцці (Carolyn R. Bertozzi) та Баррі Шарплесс (Karl Barry Sharpless), а також данський хімік Мортен Мелдал (Morten P. Meldal) «за розвиток клік-хімії та біоортогональної хімії». Як зазначено у пресрелізі Нобелівського комітету, Б. Шарплесс і М. Мелдал «заклали основу для функціональної форми хімії — клік-хімії, в якій молекулярні блоки з’єднуються швидко та ефективно». К. Бертоцці, у свою чергу, «перевела клік-хімію у новий вимір і почала використовувати її при роботі з живими організмами. …Її біоортогональні реакції відбуваються без порушення нормальної хімії клітини. Зараз ці реакції застосовують у всьому світі для дослідження клітин і відстеження біологічних процесів. …Клік-хімія та біоортогональні реакції перенесли хімію в епоху функціональності. Це дає найбільшу користь людству». This year the Nobel Prize in Chemistry was awarded to American researchers Carolyn Bertozzi and Barry Sharpless and Danish chemist Morten Meldal “for the development of click chemistry and bioorthogonal chemistry”. As stated in the press release of the Nobel Committee, B. Sharpless and M. Meldal “have laid the foundation for a functional form of chemistry – click chemistry – in which molecular building blocks snap together quickly and efficiently”. C. Bertozzi, in turn, “has taken click chemistry to a new dimension and started utilising it in living organisms. …Her bioorthogonal reactions take place without disrupting the normal chemistry of the cell. These reactions are now used globally to explore cells and track biological processes. …Click chemistry and bioorthogonal reactions have taken chemistry into the era of functionalism. This is bringing the greatest benefit to humankind”.