Анні Ерно як феномен Нобелівської премії з літератури (Нобелівська премія з літератури 2022 року) - Романова, О.В. (Вісник НАН України, 2022)
Нобелівську премію з літератури у 2022 р. присуджено французькій письменниці Анні Ерно (Annie Ernaux) за «мужність та клінічну точність, з якими вона розкриває коріння, походження, відчуження та колективні обмеження особистих спогадів». Як зазначають у Нобелівському комітеті, у своїх творах вона «послідовно та під різними кутами зору розглядає життя, позначене значними відмінностями щодо статі, мови та класу. Анні Ерно явно вірить у визвольну силу письма. Її роботи безкомпромісні й написані простою, вичищеною мовою. І коли вона з великою сміливістю та гостротою розкриває агонію класового досвіду, описуючи сором, приниження, ревнощі чи нездатність побачити, ким ти є, то досягає чогось чудового і тривалого». The Nobel Prize in Literature in 2022 was awarded to the French writer Annie Ernaux “for the courage and clinical acuity with which she uncovers the roots, estrangements and collective restraints of personal memory”. According to the Nobel Committee, “in her writing, Annie Ernaux consistently and from different angles, examines a life marked by strong disparities regarding gender, language and class. Annie Ernaux clearly believes in the liberating power of writing. Ernaux’s work is uncompromising and written in plain language, scraped clean. And when she with great courage and clinical acuity reveals the agony of the experience of class, describing shame, humiliation, jealousy or inability to see who you are, she has achieved something admirable and enduring”.