Культурно-колоніальна спадщина Росії в українському кінематографі: проблеми подолання (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 19 жовтня 2022 р.) - Тримбач, С.В. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді зазначено, що події російсько-української війни кардинально
вплинули на характер і роль української культури в усіх сферах суспільного
життя. Вони употужнили інформаційно-пізнавальне наповнення культури, посилили україноцентричність її контенту, сприяли осмисленню культури не лише з погляду її естетично-етичних імперативів та освітньо-виховних функцій, а й в контексті ідеологічно-сутнісного спрямування та ідентифікаційного потенціалу. The report states that the events of the Russia-Ukraine war fundamentally affected the character and role of Ukrainian
culture in all areas of public life. They strengthened the informational and instructive functions of culture, boosted the
Ukraine-centricity of its content, contributed to the understanding of culture not only from the perspective of its aesthetic
and ethical imperatives, educational and didactic functions, but also in the context of its ideological substance and
identification potential.