Приповерхнева втрата стійкості у шаруватому композитному матеріалі при недосконалому контакті між шарами - Бистров, В.М.; Декрет, В.А.; Зеленський, В.С. (Доповіді НАН України, 2022)
З використанням основних співвідношень тривимірної лінеаризованої теорії стійкості у рамках моделі
кусково-однорідного середовища отримано розв’язок задачі стійкості шаруватого композитного матеріалу
при стисканні поверхневим навантаженням вздовж напрямку армування. Розглянуто випадок недосконалого контакту між шарами, який моделюється періодичною системою макротріщин у вигляді математичного
розрізу з вільними від напружень берегами. Використана розрахункова модель для граничних умов на бічних
сторонах багатошарового зразка з композитного матеріалу, які відповідають умовам симетрії. Досліджено
вплив розміру тріщин на згасання форм приповерхневої втрати стійкості та критичні навантаження.
Для чисельного розв’язку задачі використано метод сіток на основі модифікованого варіаційно-різницевого
підходу. В рамках обчислювального експерименту застосовані послідовні і паралельні алгоритми методів
Холецького та ітерування підпростору. Using the basic relations of the three-dimensional linearized theory of stability within the model of a piecewisehomogeneous
medium, a solution is obtained for the problem of stability of a layered composite material under
compression by a surface load along the reinforcement direction. The case of imperfect contact between layers is
considered, which is modeled by a periodic system of macrocracks in the form of a mathematical section for the
stress-free crack surfaces. A calculation model is used for the boundary conditions on the sides of a multilayer sample
made of a composite material that meet the symmetry conditions. The influence of the crack size on the damping of
near-surface buckling modes and critical loads is studied. For the numerical solution of the problem, the grid method
based on a modified variational-difference approach was used. Within the framework of the computational
experiment, serial and parallel algorithms of the Cholesky methods and subspace iteration were applied.