Чисельний аналіз частот вільних коливань п’ятикутних пластин - Григоренко, О.Я.; Борисенко, М.Ю.; Сперкач, С.О.; Безугла, А.Д.; Міхрін, Е.О. (Доповіді НАН України, 2022)
Розглянуто вільні коливання ізотропних п’ятикутних пластин різної товщини з вільними краями на основі двох різних підходів. Поширено підхід Релея—Рітца на розрахунок частот вільних коливань п’ятикутних пластин. Методом скінченних елементів розраховані частоти та форми вільних коливань пластин вказаного класу. Проведено порівняння розрахованих частот та встановлено точність розрахунків двома методами. Проведено порівняння отриманих форм коливань методом скінченних елементів з формами коливань, отриманими чисельно та експериментально іншими авторами. Free vibrations of the isotropic pentagonal plates of the different thicknesses with the free edges are considered based on two different approaches. The approach Rayleigh—Ritz method has been extended to the calculation of the frequencies of free vibrations of pentagonal plates. Frequencies and forms of free vibrations of the plates of this class are calculated by the finite element method (FEM). The frequencies calculated were compared and the accuracy of the calculations by the two methods was established. The modes of the vibrations obtained based on the FEM are compared with the modes of vibrations obtained numerically and experimentally by other authors.